Slovenija
2504 ogledov

Storitve, ki jih veterinarji zdaj ne smejo opravljati

Pes pri veterinarju Profimedias
Med drugim je v času epidemije s koronavirusom odloženo cepljenje proti steklini, prepovedano tudi osemenevanje samic.

Veterinarska zbornica Slovenije je v času pandemije s koronavirusom prilagodila izvajanje veterinarskih storitev, ki se je morajo držati tudi vsi skrbniki živali. 

Delovni čas veterinarskih ambulant je zdaj omejen, zagotavlja pa se le nujno potrebne veterinarske posege, če je le mogoče po predhodni najavi. 

Dežurstvo ostaja zagotovljeno samostojno ali v dogovoru s sosednjimi ambulantami: "Hkrati so odpovedani oziroma preloženi vsi nenujni posegi. Cepljenje proti steklini se odloži v času med 15. marcem in 15. aprilom oziroma za čas trajanja epidemije. Odpovedano je osemenjevanje vseh plemenic od 15. marca za najmanj tri tedne."

Vsi uporabniki veterinarskih storitev v ambulantah naj se na pregled predhodno naročijo, saj nenaročenih pacientov ne bodo sprejeli. V primeru urgence je o prihodu potrebno predhodno po telefonu obvestiti ambulanto.  

Zaradi prenosa koronavirusa je potrebno v ambulante vstopati posamično. Tisti, ki čakajo na vrsto, naj med seboj vzdržujejo razdaljo najmanj 1,5 metra, v ambulanti pa naj žival spremlja le ena oseba. "Pri obisku veterinarja sledite navodilom osebja glede ravnanja in biovarnostnih ukrepov v času obiska v ambulanti," dodajajo. 

Pojavila so se tudi namigovanja, da naj bi v slovenske veterinarske ambulanete ob Italijanski meji kljub zaprtju meje še vedno prihajali tudi Italijani. To so nam slovenski veterinarji zanikali. So pa pritrdili, da jih Italijasnek tsranke še naprej kontaktirajo za podajanje receptov in navodil po elektronski pošti. 

Kam po hrano za živali

Na Kmetijskem ministrstvu pojasnjujejo. da ostajajo odprte vse trgovine s hrano za male živali: "Pred obiskom poslovalnic se prepričajte o njihovem času odprtja. Pri obisku poslovalnic pa se poslužujte točk za razkuževanje rok in upoštevajte varnostno razdaljo metra in pol pred ostalimi kupci. V primeru bolezenskih znakov trgovin ne obiskujte."

Zaradi tveganja okužbe z novim koronavirusom je še vedno najpomembnejša samoizolacija. Zato svetujemo, da vse kar je mogoče, predvsem pa hrano za male živali naročite preko spleta, saj je dostava blaga preko spleta še vedno dovoljena.

Kmetje za nemoteno dejavnost

Cepljenje proti bolezni modrikastega jezika se v času epidemije izvaja na način in v rokih, ki so določeni v potrjenem programu cepljenja proti BTV, ki je dostopen tudi na spletni strani Uprave https://www.gov.si/teme/bolezen-modrikastega-jezika/.  Cepljenje proti BTV se tako izvede le tam, kjer je to potrebno za dokončanje primarnega cepljenja (cepljenje 2. odmerka v predpisanih rokih).

Kmetje lahko še naprej kupijo tudi repromaterial za svojo kmetijsko dejavnost. 

Covid-19 Covid-19 Zdravje Znanstveniki dokazali: Virus ni ušel iz laboratorija

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.