Zdravje
14368 ogledov

Znanstveniki dokazali: Virus ni ušel iz laboratorija

Covid-19 Profimedia
Virus ni bil načrtovan in ni ušel iz laboratorija, ampak s preskokom iz netopirja na človeka.

Od prvih poročanj o novi vrsti pljučnice, o kateri so najprej poročali iz kitajskega Wuhana, so se pojavljala ugibanja glede izvora virusa SARS-CoV-2, poznanega tudi kot HCoV-29. Virus se je sedaj razširil po svetu, njegovo prisotnost so zaznali v 167 državah, kjer se je z njim okužili že skoraj 200 tisoč ljudi. Virus je po zadnjih podatkih z dne 17. marca povzročil tudi 7.990 smrtnih žrtev.

Analiza nukleotidnega zaporedja novega koronavirusa covid-19 ter zaporedij in lastnosti sorodnih virusov v netopirjih in drugih živalih, objavljena v znanstveni reviji Nature Medicine, je pokazala, da virus ni bil načrtovan in ni ušel iz laboratorija. 

SARS-CoV-2 je sedmi virus, za katerega je znano, da povzroča okužbo pri ljudeh - virusi SARS-CoV, MERS-CoV in SARS-CoV-2 lahko povzročajo resne bolezni, medtem ko viruse HKU1, NL63, OC43 in 229E povezujejo z blažjimi simptomi. 

Znanstveniki so v analizi pregledali vse možne izvore novega koronavirusa covid-19 in ugotovili, da covid-19 ni mogel biti ustvarjen v laboratoriju. 

Razumevanje tega, kako je virus preskočil z živali na človeka, pa je zelo pomembno za zaščito človeštva pred podobnimi preskoki virusa v prihodnosti. Izvor novega virusa so netopirji, ki so znani kot naravni gostitelji številnih različnih vrst koronavirusov, kar pomeni, da lahko v prihodnosti pričakujemo podobne preskoke virusa z živali na človeka. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • munja 21:26 21.marec 2020.

    Ja, kako neki so ta preskok virusa ugotovili, o tem pa nič. Ne verjamem, tej teoriji. Bodo morali malo bolj utemeljiti svojo ugotovitev.

  • Avatar ovca
    ovca 11:22 20.marec 2020.

    mph splosno sflancano. S cim in kako pa so to dokazali? O tem pa niti besede. Osebno sem namrec pristas dejstev. Auc, na ta pa so pozabili. In,da ne bos delal prehitrih zakljuckov,nisem pristas teorijam zarote. In,kot sem ze omenila,pogresam ...prikaži več dejstva.... Brez nastetih dejstev je vse samo flancanje!

  • nina 19:50 18.marec 2020.

    Ja sigurno.Kdo jim bo verjel.......