Zdravje
33475 ogledov

Omejili število kupcev, ki so naenkrat v trgovini

koronavirus Saša Despot
Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil priporočila glede števila potrošnikov, ki so glede na kvadraturo lahko naenkrat prisotni v posameznem poslovnem prostoru.

Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da posamezen poslovni prostor zagotavlja 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, če je v poslovnem prostoru naenkrat pristonih več strank. Priporočena površina ne vključuje pomožnih prostorov, kot so skladišča, sanitarije, garderobe itd. 

V primeru večjih prostorov (100 kvadratnih metrov) je možnost izogibanja preostalim strankam v prostoru in zagotavljanje ustrezne razdalje 1,5 metra lažje in je zato lahko v prostoru prisotnih več kot 5 oseb. NIJZ priporoča, da se okvirna površina ne spusti pod mejo 15 kvadratnih metrov na posamezno stranko. 

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je vlado pozval k zaostritvi ukrepov v slovenskih trgovinah. Med drugim zahtevajo, da se odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom dopolni s pravili glede zaščitne opreme, ki jo morajo delodajalci zagotoviti zaposlenim v trgovinski dejavnosti. Dodatno pa predlagajo tudi ukrep z omejitvijo odpiralnega časa ob nedeljah. "NIJZ je podal izjavo, da prodajalke na blagajni niso tako ogrožene, da bi morale uporabljati plastične maske, ker se le-te po dveh urah zmočijo in so neuporabne. Če pogledamo, kako so to reševali drugod, npr. na Kitajskem, kjer so bile maske zapovedane, ta teza ne vzdrži, saj en zaposleni lahko okuži vse stranke ter sodelavce in sodelavke," opozarja Ladi Rožič, generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije. "Zahtevamo torej strožje ukrepe, uvedbo glob in striktni nadzor pristojnih inštitucij nad stanjem, ki se odvija v trgovinski dejavnosti, saj je nastala situacija ogrožajoča za vse državljane Republike Slovenije," še dodaja.

Odpadki s covid-19 Koronavirus Slovenija Uporabljene robčke in rokavice odložimo v vrečo in hranimo 72 ur

Upoštevati morajo tudi naslednje

Prostore je treba redno prezračevati. Če gre za naravno prezračevanje, je treba imeti odprta vhodna vrata in dodaten vir zraka (okno, druga vrata ipd.). Če to ni mogoče oziroma je urejen sistem prisilnega prezračevanja, je treba zagotoviti najvišjo možno moč prisilnega prezračevanja in imeti odprta vhodna vrata.

Razdalja med čakajočimi na blagajni naj bo vsaj 2 metra. Lastnik poslovnega prostora mora določiti največje dovoljeno število strank na blagajni glede na ureditev prostora in možne kapacitete (število blagajn, dolžina prostora ob blagajniškem pultu). 

Ko se sprosti mesto ob blagajni, se dovoli vstop novi stranki. 

Mercator spreminja delovni čas poslovalnic
Mercator je za vsako regijo v Sloveniji določil ključne trgovine, katerih delovni čas bo do 20. ure, ostale trgovine pa bodo praviloma odprte do 18. ure, če že zdaj ne obratujejo po skrajšanem obratovalnem času. V nedeljo bodo Mercatorjeve trgovine obratovale najdlje do 15. ure. Vse spremembe bodo pričele veljati 19. marca.

Čakajoči pred poslovnimi prostori, naj držijo razdaljo vsaj 2 metra

NIJZ priporoča, da se lastniki organizirajo tako, da vsa opravila, ki jih lahko opravljajo izven poslovalnega časa trgovin, izvedejo, ko strank ni v prostoru. 

Poskrbeti je treba za ustrezno čiščenje ali razkuževanje nakupovalnih vozičkov in košar, naprav za vnos PIN številk in drugih površin in predmetov, ki prihajajo v stik s strankami ob opravljanju storitev. Zagotovijo naj tudi rokavice za enkratno uporabo, ki jih stranke po opravljenih storitvah ustrezno zavržejo. 

Nekateri trgovci so že začeli z nameščanjem pleksi stekel na blagajnah. 

prenova stanovanja Slovenija Koronavirus: navodila za domačo izolacijo bolnika

Priporočila za zaposlene v živilskih dejavnostih

Zaposlenim v živilskih dejavnostih svetujejo upoštevanje splošnih priporočil, ki sicer veljajo za zmanjšanje prenosa povzročiteljev nalezljivih bolezni. To pomeni, da:

  • ne hodijo bolni na delo in o nalezljivi bolezni obvestijo delodajalca;
  • skrbijo za ustrezno higieno rok in higieno kašlja;
  • se izogibajo osebam, ki kažejo znake okužbe dihal;
  • varno ravnajo s hrano.

Zaposleni pri delu z živili naj:

  • ločeno shranjujejo in pripravljajo surova živila npr. meso in ostala toplotno obdelana živila;
  • redno čistijo opremo in površine, ki so bile v stiku s surovimi živili;
  • sproti odstranjujejo embalažo, v kateri so bila surova živila;
  • živila dobro toplotno obdelajo, zlasti hitro kvarljiva živila npr. surovo meso itd.

Ravnajo naj skladno z dobro higiensko prakso in že uveljavljenimi standardi, ki veljajo za njihovo področje dela, dodajajo na NIJZ.

koronavirus Zdravje Kako ravnati s hrano, ko jo prinesemo iz trgovine

Preventivni ukrepi za preprečevanje okužbe

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:  

1. Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. 

2. Ne dotikamo se oči, nosu in ust.  

3. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.  

4. Upoštevamo pravila higiene kašlja.   

5. Redno si umivamo roke z milom in vodo.   

6. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.   

7. Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.  

8. V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

1/2
NIJZ

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Avatar Arkvilla
    Arkvilla 00:10 19.marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • sonialaze 13:42 18.marec 2020.

    SPORAZUMI O POSOJILU IN FINANCIRANJU. Iščete posojilo za ponovni začetek dejavnosti, izvedbo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov? Zaradi skrbi, tudi če se prijavite v svoji državi in ​​nimate dostopa do financiranja, se obrnite na to e-pošto: sonialaze08@gmail.com, da ...prikaži veča boste imeli več znanja o pogojih odobritve posojila in financiranja. Specializirani smo za vsa področja financiranja posojil med posamezniki. Nudimo posojila, ki so na voljo javnim in zasebnim podjetjem in podjetjem.

  • MK 13:19 18.marec 2020.

    zakaj PROSTOVOLJNI GASILCI ne terajo folk iz cest dol! tega ne razumem!