Zdravje
4206 ogledov

Kako naj se samoizolira, kdor živi v garsonjeri?

zvonec
Bolniki, ki so oboleli za covid-19 in imajo blage simptome, morajo v samoizolacijo. Kaj naj storijo tisti, ki živijo skupaj z družino v zelo majhnem stanovanju?

Kako naj ravnajo družine, v katerih je eden od članov obolel za novim koronavirusom, pa živijo v razmerah, ki ne omogočajo ustrezne samoizolacije, smo vprašali Nacionalni inštitut za javno zdravje. "Trenutno je za bolnike z blago klinično sliko mišljena samoizolacija na domu. Idealno je, če ima bolnik svojo sobo. Če takšnih pogojev nima, naj zagotavlja redno in pravilno zračenje prostorov, vzdržuje dobro osebno higieno, higieno kašlja, odlaga uporabljene papirnate robčke v zaprte koše za odpadke ali WC, uporablja svoj higienski pribor in perilo," pravijo na NIJZ. "Če je možno, naj ne pripravlja hrane za druge osebe. Prostore naj se redno čisti z običajnimi čistili itd. Oboleli naj ne zapušča stanovanja, dokler ne ozdravi. Ena izmed rešitev je tudi, v kolikor za to obstajajo pogoji, da se začasno izselijo drugi družinski člani, če so zdravi, vendar pa ne k drugi družini."

Koronavirus Slovenija "Preverili smo, Slovenija ravna skladno s priporočili ECDC"

Vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu, dr. Bojana Beović je za Odmeve TV Slovenija v torek zvečer dejala, da se zavedajo, da je samoizolacijo v majhnih gospodinjstvih težko izvesti, zato je treba včasih bolnika izolirati kje drugje. Med drugim bi tako lahko odprli nekaj prenočišč, hotelov ipd., kjer bi lahko nastanili takšne bolnike. Ob tem je dodala, da je bilo do zdaj le nekaj takih primerov. 

prenova stanovanja Slovenija Koronavirus: navodila za domačo izolacijo bolnika

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice