Slovenija
1695 ogledov

"Preverili smo, Slovenija ravna skladno s priporočili ECDC"

Koronavirus Profimedia
Strokovnjak pri ECDC se strinja s slovenskim pristopom, je potrdila vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu, Bojana Beović.

"V Sloveniji je trenutno 5 bolnikov, ki so življenjsko ogroženi, pozitivnih je nekoliko več. Zelo verjetno gre za dejstvo, da je pri nas epidemija v neki zgodnji fazi in da ljudje še niso resneje zboleli," je številke o okuženih za Odmeve TV Slovenija komentirala dr. Bojana Beović. V Sloveniji je po zadnjih uradnih podatkih okuženih 275 ljudi. 

Slovenija je po besedah dr. Beović na začetku tretje faze epidemije. V začetku epidemije so testirali vse stike okuženega, v fazi, v kateri smo zdaj, to ni več smiselno, saj se "kdorkoli lahko naleze virusa kjerkoli". Na vprašanje, ali Slovenija ravna skladno s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije (EHO) in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECD), je odgovorila, da so naše smernice v skladu z njihovimi priporočili. "Mi ves čas sledimo njihovim navodilom. Popoldne smo naše pristope preverili s strokovnjakom pri ECDC, ki se je strinjal z našim pristopom," je povedala. 

Koronavirus Ostro Zdravje WHO: "Testirajte, testirajte, testirajte! Testirajte vse z znaki okužbe!"

Kdorkoli ima okužbo dihal, je danes lahko bolnik, ki ima covid-19. Pri bolnikih z blagimi simptomi je najbolj učinkovit ukrep samoizolacija. Pri bolnikih, ki bodo imeli stik z zdravstvom, pa je smiselno testiranje, da poznajo razvoj in da je bolnik ločen od drugih. Zagotovila je, da je pri nas dovolj testov in laboratorijskih zmogljivosti. 

Ker je samoizolacijo v majhnih gospodinjstvih težko izvesti, je treba včasih bolnika izolirati kje drugje. Razmišljajo, da bi se v ta namen odprlo nekaj prenočišč. Ljudje, ki so v samoizolaciji, so v rednem stiku z zdravnikom, ki jim da navodila. 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice