Zdravje > Aktualno
3073 ogledov

WHO: "Testirajte, testirajte, testirajte! Testirajte vse z znaki okužbe!"

Koronavirus Profimedia
Eno od poglavitnih priporočil Svetovne zdravstvene organizacije je, naj države testirajo vsako osebo, pri kateri sumijo na okužbo z novim koronavirusom.

Po odločitvi Velike Britanije, da bodo testirali le tiste osebe, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, so se iz WHO ostro odzvali. Naj spomnimo, da je britanski odločitvi podoben tudi slovenki ukrep pod novo vlado, kjer testirajo le še tiste, ki potrebujejo hospitalizacijo in zdravstveno osebje.

Za vse države imamo preporosto priporočilo: "Testirajte, testirajte, testirajte. Testirajte vsak sumljiv primer," je dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Bil je oster do držav, ki po njegovi oceni niso storile dovolj za odkrivanje primerov okužbe s koronavirusom. S prstom ni sicer pokazal na nobeno državo.

Koronavirus v Italiji Koronavirus Svet 48-letna ženska doma umrla v samoizolaciji

Testirali le težje primere

Kot smo pisali že v petek, je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dejala, da so zmogljivosti za testiranje omejene in da je zdaj v drugi fazi nesmiselno testirati zdrave osebe, ki so bile v stiku z obolelimi: "Teh oseb ne bomo več testirali. Če je nekdo bil v tesnem stiku in je zbolel s podobnimi znaki, se šteje, da je zbolel, ne bomo ga več testirali. Bomo pa testirali vse težje primere, če ima na primer nekdo pljučnico, od tega bo tudi odvisno, na kateri oddelek jih namestimo, ali lahko na navadni oddelek ali jih je treba dati v izolacijo." Pred tem v fazi ena so namreč s testiranji iskali tudi vse osebe, ki so bile v stiku z okuženimi, da bi zajezili širitev virusa. 

Tudi zdravstveni delavci v primeru lažje okužbe dihal tako kot vsi drugi ostanejo doma, če bodo nujno potrebni pri delu, pa bodo pri njih opravili test. Če bo zdravstveni delavec pozitiven za covid-19, bo prav tako ostal doma, v primeru, da se bo hitro počutil bolje, pa bo znova testiran že po tednu dni, sicer pa po 14 dnevih.

koronavirus Koronavirus Slovenija Vse več obolelih med zaposlenimi, zato nekatere lekarne zapirajo

Število testov in tudi zmožnosti sistema za obdelavo so omejeni, koliko testov imamo v Sloveniji pa za javnost ni na voljo. Pojavljajo pa se informacije, da naj bi testov v nekaterih bolnišnicah že zmanjkovalo. Zato smo po številkah povprašali nekatere bolnišnice in zaenkrat prejeli odgovora iz Splošne bolnišnice Izola in SB dr. Franca Derganca Nova Gorica. 

Zaradi povečanega števila obiska sumljivih bolnikov z okužbo na SARS CoV-2 se število testov zmanjšuje, vendar intenzivno iščemo z mikrobiološkim laboratorijem ustrezno rešitev. Doslej v naši bolnišnici nismo še zabeležili nobenega pozitivnega primera.

Dušan Deisinger, dr. med., spec. gin. por., strokovni direktor SB Izola 

"V naši bolnišnici nimamo ne aparata, ne testnih reagentov za opravljanje testiranj na novi koronavirus SARS-CoV-2, zato skladno s strokovnimi priporočili pošiljamo brise v certificirane laboratorije v Sloveniji. V našem primeru je to Inštitut za mikrobiololgijo in imunologijo v Ljubljani. Nikoli nam niso zavrnili nobene preiskave ali vplivali na nas, da brisov ne smemo pošiljati," je pojasnila strokovna direktorica SB Nova Gorica Dunja Savnik Winkler, dr.med.

Dodaja, da vsak dan pošljejo vsaj dve pošiljki brisov, preiskava je nato narejena v nekaj urah: "V primeru nuje pošljemo brise tudi dodatno, pri tem seveda spoštujemo vsa strokovna priporočila, komu se bris odvzame."

"Nima smisla vsakogar testirati"

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je na današnji novinasrki konferenci povedal, da v trenutni situaciji v Sloveniji nima smisla testirati vsakega, ki bi bil lahko bolan. Dodaja, da ne bi bila populacija v tem trenutku nič bolj varna, če bi zdaj testirali čisto vso populacijo, saj lahko pri nekaterih pokažejo tudi negativen rezultat, pa bo čez dva dni pozitiven. Pojasnil je, da vzpostavljajo tudi mobilne enote za testiranje, da se bo vsa potrebna testiranja izvajala na lokaciji testiranca. Na primer, da ne bo treba oskrbovanca voziti iz doma upokojencev do bolnišnice, ampak pride mobilna enota do njega.

Način diagnstike bolezni v Sloveniji se je v zadnjih dneh konkretno spremenil, je povedala Bojana Beović, ki vodi strokovni del v kriznem štabu. Ta sprememba po njenih zagotovilih ne pomeni manjšega števila testov: "V zadnjih nekaj dneh je testiranje naraslo, v zadnjih nekaj dneh so naredili mikrobilogi okoli 1.000 testov dnevno." Dodaja pa, da zdaj ne testirajo več blago bolnih: "Za te ljudi je bistveno, da ostanejo doma. Ljudje, ki so prehlajeni, naj ne vstopajo v zdravstveni sistem oziroma nikamor, da te okužbe ne bodo širili."

Teste v Sloveniji po njenih besedah izvajamo pri tistih, ki potrebujejo preged pri zdravniku zaradi morebitne napotitve v bolnišnice. Tudi pri vseh varovancih v domovih za starejše občane in bolnikih v bolnišnicah z okužbami dihal. Teste izvajajo tudi pri ljudeh, ki so že hospotalizirani zaradi drugih težav in se jim kasneje razvije še okužba dihal.

"Pri teh osebah moramo vedeti, ali gre za to okužbo, da znamo bolnika pravilno obravnavati," pravi in dodaja, da moraje te bolnike ločiti od ostalih. O okužbi mora vedeti tudi zdravstveno osebje, da zna s tem bolnikom pravilno rokovati, da se ne okuži sam in da ne širi okužbe naprej med druge bolnike.

O pozivu Svetovne zdravstvene organizacije po testiranju vseh z znaki okužbe pa pojasnjuje, da je testiranje v nekaterih drugih državah še vedno na začetku. Izpostavla je denimo ZDA, kjer imajo premalo testov, uporabljali pa so tudi slabe teste. Izpostavila je tudi Hrvaško, kjer je uradno število okuženih zelo nizko. "V nekaterih državah ni bilo mogoče vzpostaviti takšnega sistema odkrivanja okužb, kot smo ga v Sloveniji vzpostavili zelo zgodaj," pravi. 

Ta poziv WHO zato po njeni oceni za Slovenijo velja v manjši meri kot za nekatere druge države: "Naj ljudje ne razumejo, da so ogroženi, ker smo spremenili sistem testiranja. V populaciji se virus že širi kjerkoli. Nobenega razloga ni, da bi vsakega posameznik testirali. Bistveno je, da ta oseba ostane v samoizolaciji."

anja.scuka@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Ivo 19:29 17.marec 2020.

    Kakšen državljan bo pomislil: "Saj jih je nekaj sto okuženih, zakaj tako paniko delajo?" In bo šel malo okoli o kolegov... In očitno bi se takih "lahkomiselnih" radi pri nas znebili... Ali pa je razlog bolniška, ki jo krije od ...prikaži več prvega dne potrjene okužbe ZZZS.

  • maresem 17:18 17.marec 2020.

    Testirati.... če jih ni dovolj, pač ni možno testirati. Niso testerji blagovne rezerve, niti čarovna palica jih ne proizvede.

  • popokatopetl 15:40 17.marec 2020.

    Epidemiologi se še med sabo ne znajo zmenit. Glede na to da zdravilo ali cepivo nista na vidiku v mesecu ali treh, še vedno kaže, da bo morala to večina od nas prebolet, da se bo zadeva res ustavila. Sicer ...prikaži več karantena v nedogled. Testirat ja ampak smiselno, npr tiste ki rabijo zdravniško obravnavo in tiste ki morajo delat v stiku z ljudmi... So tudi bolj akutne stvari, kot higiena, razkužila, zaščitna sredstva, respiratorji...

Sorodne novice