Slovenija
2570 ogledov

Vse več obolelih med zaposlenimi, zato nekatere lekarne zapirajo

koronavirus Saša Despot
Lekarniška zbornica opozarja ministrstvo, naj jim zagotovi dovolj zaščitne opreme.

Pri Lekarniški zbornici Slovenije opozarjajo, da ministrstvo za zdravje farmacevtom v lekarnah še vedno ni zagotovilo zaščitne opreme proti okužbi z novim koronavirusom covid-19. Po njihovih navedbah se že kažejo posledice, saj da je zbolelih med zaposlenimi vedno več, zato so v določenih lekarnah primorani skrajšati delovni čas, določene lekarne se zapirajo. 

"Zbornica je ministrstvu predlagala zaščito zaposlenih z zaščitnimi sredstvi in prilagoditev organizacije dela v lekarnah. Zajezitev širjenja okužb med zaposlenimi v lekarnah je naša prioritetna naloga, zato pozivam ministrstvo za zdravje in krizni štab, da se povežeta z zbornico za dolgoročno zagotavljanje oskrbe prebivalstva z zdravili."

Milan Golub, Lekarniška zbornica Slovenije

"V Lekarniški zbornici Slovenije opozarjamo, da ministrstvo za zdravje farmacevtskim strokovnim delavcev, zaposlenim v lekarnah, še vedno ni zagotovilo zaščitne opreme v boju proti virusu covid-19," je povedal Miran Golub, predsednik Lekarniške zbornice Slovenije. "Prav tako se ministrstvo do danes ni odzvalo na naše številne pozive in opozorila."

Lekarne zagotavljajo neprekinjeno zdravljenje bolnikov z zdravili, zato so dostopne in odprte vsak dan po vsej državi. "Prebivalci sicer dosledno spoštujejo skupen poziv Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Lekarniške zbornice Slovenije, da vstopajo v lekarno le posamezniki brez znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje). Vendar pa glede na trenutno stanje in potek okužbe s koronavirusom ni preprečen vstop v lekarno vsem osebam, ki so že okužene, a še brez vidnih znakov bolezni," je pojasnil Golub. Tako so zaposleni v lekarnah brez zaščitne opreme neposredno izpostavljeni velikemu tveganju za okužbo.

ljubljana 18.01.10, prodajne police, artikli, zdravila, prodajalna, lekarne ljub | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Že se kažejo posledice"

Po navedbah Goluba se že kažejo posledice, saj je vse večja obolevnost med zaposlenimi. "Zaradi kadrovsko okrnjene zasedbe so v določenih lekarnah primorani skrajšati urnik, določene lekarne se zapirajo," opozarjajo pri Lekarniški zbornici. "Glede na napovedi o vse večjem številu obolelih, moramo nujno zaščititi farmacevtske strokovne delavce v lekarnah, da bodo ti lahko prebivalstvo še naprej nemoteno oskrbovali z zdravili."

Po njihovih navedbah je minister sprejel odredbo, s katero je omejil izdajo zdravil na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca, zdravil brez recepta pa na eno pakiranje na osebo. "Namen je zagotoviti zdravila vsem prebivalcem," poudarjajo pri zbornici. "Obenem zavezuje izvajalce lekarniške dejavnosti, ki izpolnjujejo pogoje za izdelavo galenskih zdravil, da povečajo izdelavo dezinfekcijskih sredstev za površine in roke. Lekarne z izdelavo zdravil in drugih izdelkov za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja, učinkovito dopolnjujejo potrebe na slovenskem trgu in prispevajo k večji samopreskrbi."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.