Svet
49441 ogledov

Pozor vsi, ki imate ta zdravila: Če se okužite s koronavirusom je smrtnost višja

Ibuprofen Profimedia
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) tistim, ki sumijo na okužbo z novim koronavirusom, svetuje, naj brez posveta z zdravnikom ne vzamejo zdravila ibuprofen. Kot je dejal tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier, sicer še ni novih študij, ki bi dokazovale povezavo med jemanjem ibuprofena in višjo smrtnostjo. Strokovnjaki to še preverjajo.

"Svetujemo, da v primeru suma vzamejo paracetamol namesto ibuprofena," je še dejal Lindmeier v Ženevi. Ob tem je poudaril, da to velja izključno za jemanje zdravil brez posvetovanja z zdravnikom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Javnost je minuli konec tedna vznemiril tvit francoskega ministra za zdravje, ki je odsvetoval jemanje protivnetnih zdravil, kot je ibuprofen. Podobno je priporočil vodja francoskega inštituta za javno zdravje Jerome Salomon, ki je odsvetoval jemanje nesteroidnih antirevmatikov, kamor sodita še acetilsalicilna kislina in diklofenak.

V Franciji je ibuprofen od 15. januarja mogoče dobiti le na zahtevo, a še vedno brez recepta.

Proizvajalec: Z dokazi niso seznanjeni

Na opozorilo se je odzval proizvajalec zdravila ibuprofen Nurofen, družba Reckitt Benckiser. Kot so zapisali, z dokazi o škodljivih učinkih tega zdravila pri bolnikih z boleznijo COVID-19 niso seznanjeni. Večina evropskih zdravstvenih organov uporabo ibuprofena in paracetamola še vedno priporoča, kot del simptomatskega zdravljenja bolezni COVID-19. Napovedali so, da bodo aktivno preučili vsa poročila in sodelovali z regulativnimi organi. "Po vsaki takšni presoji bomo posredovali vse morebitne dodatne informacije ali napotke, potrebne za varno uporabo nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAID)," so še sporočili.

Uporabniki in njihovi negovalci naj natančno preberejo in upoštevajo navodila na embalaži in navodila za uporabo. 

Komentarjev 5
  • 6701cafe15ea23cae76b969338bcdb710e85a6ca 16:56 17.marec 2020.

    Pred kratkim so ugotovili tudi da terapija (za krvni tlak, diabetes) z zdravili angiotenzinske konvertaze (ACE) in antagonisti angiotenzinskih receptorjev (ARB) naredijo okužene bolj dovzetne za težji potek bolezni saj seCOVID-19 virus veže na specifični encim ACE2, ki je povečan ...prikaži večn pri jemanju teh zdravil. Ta je tudi bolj izražen pri moški populaciji zato naj bi bila smrtnost moških večja. Ni pa seveda to potrjeno, ker kao ni "dokazov" oz. narejene študije.

  • marjeta698 14:59 17.marec 2020.

    pa dabetikom odsvetujejo inzulin, morda saj ni poceni

  • popokatopetl 14:58 17.marec 2020.

    ne pozabit da tudi preveč paracetamola škodi, še posebej tistim s slabimi jetri.