Slovenija
804 ogledov

Ob polnoči se zapirajo maloobmejni prehodi s Hrvaško

Meja po vstopu v EU zurnal24 Državi se bosta očitno morali znova usesti za pogajalsko mizo in odpreti vprašanje meje.
Slovenska vlada je odločila, da bo ob polnoči prenehalo obratovati 27 maloobmejnih prehodov s Hrvaško. Ukrep bo v veljavi do preklica, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Dodali so še, da določbe sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o obmejnem prometu in sodelovanju, ki določajo pravice uporabnikov do prehoda državne meje izven mejnih prehodov (prehodna mesta in točke, kmetijski vložki), ostajajo v veljavi.

Vlada ob tem vsem potnikom svetuje, naj za nujna potovanja na Hrvaško uporabijo mednarodne mejne prehode.

Na Hrvaškem imajo po zadnjih podatkih 69 okuženih z novim koronavirusom. Pet oseb je okrevalo. V laboratorijih so po besedah tamkajšnjega ministra za zdravje Vilija Beroša opravili več kot tisoč preiskav potencialno okuženih, še 29 vzorcev pa preiskujejo. Pod nadzorom je skoraj 10.000 oseb na območjih, na katerih so ugotovili okužene.

Hrvaški premier Andrej Plenković je ob tem danes napovedal, da bodo na Hrvaškem v prihodnjih dneh sprožili še ostrejše ukrepe v boju proti novemu koronavirusu. Napovedal je začasno zapiranje nakupovalnih središč in gostinskih lokalov, različnih storitvenih obratov, kulturnih ustanov, sejmov, športnih objektov in otroških delavnic z namenom, da bi zmanjšali možnost družbenih stikov, ki so temelj za širjenje okužbe z novim koronavirusom. 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Naklonsky 07:54 18.marec 2020.

    Glede števila testiranj na Hrvaškem to pomeni, da imajo vsaj šestkrat več 'uradnih' okužb okužb. Torej več kot pri nas. Torej jih je na število prebivalcev okuženih najmanj toliko kot pri nas.