Slovenija
20312 ogledov

Kacin: V sredo odgovor, kako ostre ukrepe bo treba sprejeti

Jelko Kacin Žurnal24
Vlada bo jutri odločala o novih ukrepih. Uradni govorec vladnega kriznega štaba Jelko Kacin o tem, kaj bi se lahko zgodilo jutri.

Disciplina in samodisciplina državljanov bosta ključni pri tem, za kakšne ukrepe se bo odločila slovenska vlada. Odločitev o zaporah meja je Evropski svet prepustil posameznim članicam. Kot je za Odmeve na TV Slovenija poudaril Jelko Kacin, si nekatere države ne morejo privoščiti zapreti meja. "Moramo biti realni, ne moremo vsem vse prepovedati. Možna je edino neka srednja pot," je dejal. 

Ljudje pri nas so po njegovih besedah izredno disciplinirani. "Slovenija se sooča s tem izzivom. Ljudje o tem ne le razmišljajo, ampak tudi udejanjajo. Tukaj smo se vendarle hitro zresnili, kar je prednost manjših držav," je povedal.

Janez Janša Slovenija Janša dramatično: Vlada bo v naslednjih dneh nekatere ukrepe stopnjevala

O tem, ali to pomeni, da v Sloveniji ne bomo priča takšnim omejitvam gibanja, kot so v veljavi v Franciji, ne bo, je odgovoril, da je treba pogledati kovanec z obeh plati. "Mislim, da se bomo odločili za srednjo pot. Toliko smo ozaveščeni, da po mojem mnenju vlada lahko računa na polno sodelovanje državljank in državljanov in da ti ukrepi niso nujno najostrejši," je dejal. 

V četrtek bodo v državnem zboru obravnavali zakon z intervencijskimi ukrepi za gospodarstvo. "Gre predvsem za ukrepe za zagotavljanje likvidnosti," je dejal Kacin. Podetja nimajo prilivov, stvari se ne dogajajo. Treba je sprostiti dodaten denar, da se pomaga podjetjem. Zakon bi lahko v petek že stopil v veljavo.  

FURS Slovenija To so novi roki za oddajo davčnih obračunov

Za oskrbo z živili se ni bati

Na vprašanje, ali bi Slovenije lahko imela težave pri oskrbi s hrano, če bi takšne razmere trajale več mesecev, je Kacin poudaril čedalje boljše sodelovanje s sosedi, dejstvo, da bo Slovenija v prihodnjih mesecih tudi sama lahko že pridelala določena živila. Ne nazadnje pa je izpostavil tudi uspešno uvedbo konvojev tovornih vozil. "Ne vidim razloga za skrb," je dejal. Pretok blaga naj bi bil znotraj EU zagotovljen.  

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • ivo51 14:20 18.marec 2020.

    No in to pomeni da v gospodarstvu delavci v fabrikah lahko pocrkaja samo da bo jansa in banda mela za place samo za kapital jim gre.

  • Bojan Lavrencic 12:39 18.marec 2020.

    Mizimazi... režimski novinarji so na Nova tv in Demokracija. Razen če se ne veš kdo je na čelu vlade

  • Ivo 11:53 18.marec 2020.

    Zrihtajte si take ukrepe, da onemogočite samozaposlenim, da vas izselijo, preden se vselite! Banda! Mastite še v vladni palači in sprejemate okrožnice za šole, vrtce, trgovine, celo za avtošole, samozaposleni naj pa crknejo ta čas?

Sorodne novice