Slovenija
36535 ogledov

Janša dramatično: Vlada bo v naslednjih dneh nekatere ukrepe stopnjevala

Janez Janša
1/2
Saša Despot
"Razmere so takšne, da niso primerljive z ničemer doslej. Po tej epidemiji bo Slovenija, Evropa in svet drugačne kot doslej. Veljati bodo začela nova pravila,“ je po seji sveta za nacionalno varnost povedal predsednik vlade Janez Janša.

Po zadnjih podatkih je v Sloveniji 275 okuženih. Včeraj jih je bilo 253. Gre za precejšnje zmanjšanje novih primerov, saj jih je bilo v preteklih dneh tudi do 50 na dan, a število novo odkritih primerov narašča bistveno počasneje zaradi odločitve, da se testira le tiste, ki potrebujejo hospitazacijo, za kar pa je število testov še precej visoko. Do danes je bilo opravljenih je bilo 7587 testov, kar je 875 novih testov v zadnjih 24 urah. 

"Žal smo to situacijo pričakali slabo pripravljeni. Res je, da nekaterih stvari ni mogoče predvideti, lahko pa bi se učili iz napak drugih,“ je poudaril  predsednik vlade Janez Janša in dodal: "Skušamo poenotiti delovanje stroke in reagirati v skladu s celovito sliko. Naša prioriteta je, da zaščitimo najranljivejše, tiste, ki so najbolj izpostavljeni okužbi oziroma posledicam bolezni. Zagotoviti moramo delovanje kritične infrastrukture, da zagotovimo dovoljšnje blagovne rezerve in nadomestimo veliko pomanjkanje zaščitnih sredstev, brez katerih se nekaterih dejavnosti ne da opravljati. Če bi opremo imeli, bi bilo veliko lažje."

Vlada bo naredila vse, kar lahko, da omili posledice ukrepov, poudarjajo na Gregorčičevi: Vsako uro prihajajo predlogi, kako se bomo kot del zahodne civilizacije, odzvali ob izzivih.

Janša se zahvaljuje medicinskemu osebju, ki pregoreva, županom, ki pomagajo v lokalnih območjih: Apeliram na vse tiste, ki ukrepov še niso vzeli resno. Hvala tudi državljankam in državljanom, ki ukrepe spoštujejo.

Na vprašanje, ali prvi ukrepi delujejo, je odgovoril. "Po mnenju tistih, ki se spoznajo na širjenje epidemij, vsako omejevanje stikov prispeva k temu, da se upočasni. Vse, kar je šlo v to smer, je pozitivni prispevek, da morda zmogljivosti našega zdravstvenega sistema ne bodo presežene."

Bolj kot uredbe pomembno, kako vi ravnate

"Vlada bo v naslednjih dneh nekatere ukrepe stopnjevala, preučujemo izkušnje iz nekaterih držav, ki so to že sprejele. Z zakoni in uredbami se vsega ne da sprejeti. Kako bomo ukrotili virus, je v veliki meri odvisno od nas posameznikov in tega, kako se bomo organizirali,“ je napovedal premier.

Zagotavlja, da bo vse, kar bo šlo skozi proceduro državnega zbora, vsi zakoni bodo poslanskim skupinam enako na razpolago, vlada je odprta za predloge.

"Reagirali bomo v dveh korakih. Najprej bomo sprejeli nujne ukrepe, v drugem koraku pa bo narejen zakonodajni paket, s katerim se bomo soočili z razmerami. Apeliramo na strokovno javnost, znanstvenike, profesorje, ki spremljajo razmere v svetu, da nam posredujejo paket ukrepov. Preučili bomo vsakega in poskušali pripraviti zakon, za katerega še nimamo imena in s katerim bomo konec naslednjega tedna naslovili najbolj kritčne razmere,“ prve korake v boju proti koronavirusu napoveduje Janša.

Enim dvojna plača, drugim polovična

Na vprašanje, ali lahko podjetja in samozaposleni pričakujejo morda odpis prispevkov ali davkov je odgovoril: "O vseh teh ukrepih razmišljamo, še veliko drugih je, ne bomo pa govorili, da bomo jutri naredili, ni potrebno, v dneh, ki so pred nami je treba poskrbeti za zdravje, varnost, za življenja. En en teden bomo zdržali, ljudje, ki se čutijo ogrožene, naj vedo, da bomo to naredili," je povedal in dodal, da morajo ljudje, ki so na kritičnih točkah, vedeti, da bodo dobili dvojno plačo, tisti, ki ne delajo, pa verjetno polovično.

O razmerah je spregovoril tudi predsednik države Borut Pahor. 

Zorčič: Ne spomnim se takšne enotnosti

Predsednik DZ Igor Zorčič se je zahvalil vsem, ki so bili danes na svetu za nacionalno varnost. "Ne spomnim se, da bi kdaj sodelovali vsi politični deležniki, s tako izjemno pripravljenostjo, da si prisluhnemo in se razumemo," je dejal Zorčič. "Seveda bodo razlike, a to je zato, da se poiščejo najboljše rešitve. So ljudje, ki se ukrepov ne držijo, a videm, da razumejo, da gre za njih in nas vse skupaj."

DZ je sprejel nekaj pravil in ukrepov, ki se tičejo preprečevanja širjenja okužb. "DZ je ena ključnih institucij, ki mora obdržati svojo funkcijo v vseh razmerah, tudi v teh, ki smo jim priča danes," je dejal Zorčič. "Slovenija, slovenski državljani in državljani so spričo vseh ukrepov na nekaterih področjih omejeni - omejena je svoboda gibanja, da se prepreči širjenje okužb. Ključno v tem momentu je, da je vsa politika v zvezi z ukrepi, ki se sprejemajo, enotna - svet za nacionalno varnost je danes pokazal, da smo politiki, ne glede na to, iz katerih strank prihajamo, v zvezi z ukrepi, ki se sprejemajo, bistveno bolj enotni, kot to izhaja iz razprav na socialnih omrežjih."

Zorčič je napovedal, da bo seja DZ verjetno prestavljena na četrtek, glede na to, da sta v pripravi še dva zakona, ki ju je glede na situacijo potrebno sprejeti čimprej, a še nista pripravljena. "Prepirčan sem, da bo sama izvedba seje pokazala, da danes ni čas za politična obračunavanja," je še poudaril Zorčič. "S te funkcije bi želel enotnost posredovati na vse državljanke in državlljane, ki spremljajo odgajanje v DZ, in sprejmejo vse napotke ter se vedejo zaščitno."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • max 01:39 18.marec 2020.

    kaj pa če bi banke, katere smo davkoplačevalci tako velikodušno prisilno reševali, sedaj pomagale gospodarstvu in državljanom.

  • popokatopetl 23:44 17.marec 2020.

    "Edino kar jim je treba, da sledijo ukrepom, ki jih je pred tem sprejemala Kitajska!" --------- Dejansko se epidemiologi še ne znajo odločit kaj je slabše, kitajska represija ali nadzorovano prebolevanje. Problem pri represiji je da virusa ne znamo zares ...prikaži večs zatret in bi se stalno spet pojavljal in ukrepi bi se vlekli leta (do cepiva/zdravila), svet pa v ekonomsko maloro. Enim pa so ostri ukrepi všeč ker jim gre svoboda gibanja državljanov itak na živce, bi radi spet diktaturo.

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 20:00 17.marec 2020.

    ne vem pa kaj se gredo Hrvati opravili so samo 1014 testov in imajo 65 okuženih.......pri nas 7800 testov in 273 pozitivnih .........to pomeni, da je Hrvaška prava bomba, ki bo eksplodirala vsaki čas........če je trenutno v Sloveniji vsaj 1500+ ...prikaži več okuženih jih je na Hrvaškem vsaj 3000+ ........to omenjam samo zato, ker nas je Hrvaška dala na črno listo v resnici je pa ravno obratno ......