Slovenija
2416 ogledov

Z novim koronavirusom okuženi učiteljici OŠ v Pivki

Osnovna šola Profimedia
Potrjeno je, da sta med okuženimi učiteljici Osnovne šole Pivka. Epidemiologo miri, da je potrebna le previdnost.

Med prostovoljci rdečega križa, za katere je bilo v soboto potrjeno, da so okuženi z novim koronavirusom, sta tudi učiteljici, ki sta še prejšnji teden delali na Osnovni šoli Pivka. Pri eni od učiteljic so okužbo potrdili v soboto zvečer, pri drugi pa v nedeljo. Zaradi številnih klicev staršev je pivški župan Robert Smrdelj danes v Postojni pripravil izjavo za javnost, na kateri se mu je med drugimi pridružil tudi epidemiolog Boris Kopilovič.

Starši tamkajšnjih otrok so zato zaskrbljeni, epidemiolog Boris Kopilovič pa miri, da je potrebna le previdnost. "Vedeti moramo, da nobeden od otrok ni imel tesnih, visoko rizičnih stikov s tema dvema učiteljicama. Za devet oseb, ki pa je imelo takšne visoko rizične stike, pa smo svetovali karanteno," je ob tem poudaril Kopilovič.

Staršem otrok, ki so bili določenem stiku z učiteljicama, svetuje, naj otroke opazujejo. Če bi pri katerem opazili znake akutne okužbe dihal, naj pokličejo njihovega pediatra ali osebnega zdravnika. "Če so otroci zdravi, pa neki posebni ukrepi niso potrebni," je še poudaril. Ker je osnovna šola sedaj zaprta, na tej šoli niso bili uvedeni nobeni posebni ukrepi.

Revoz Ustavitev ob 22.00 Avto Revoz: Ostanite doma

"Sreča, da je bila šola potem zaprta"

Starši se oglašajo, kličejo v občinski štab Civilne zaščite, je povedal poveljnik štaba CZ Jože Morel. "Sreča je bila, da je bila šola potem zaprta, da ni bilo stikov nato še več." Zdravnica Karmen Pahor pa je dodala, naj starši spodbujajo otroke, da si redno umivajo roke. "Svetujemo pa, da se otroci, ki bi se morda vendarle lahko okužili, ne družijo s starejšimi osebami," je dodala.

meja | Avtor: Anja Ščuka Anja Ščuka

Delali na mejnem prehodu

Informacije o okuženih prostovoljcih so v medije prišle, potem ko je regijski štab CZ za Notranjsko sporočil, da so v Zdravstvenem domu Postojna potrdili, da je šest okuženih med prostovoljci Rdečega križa Postojna-Pivka. Dva od njih sta konec prejšnjega tedna merila vročino voznikom na mejnih prehodih Fernetiči in Krvavi potok. Takrat še nista kazala simptomov in sta nosila zaščitno opremo.

Poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je v ponedeljek povedal, da so vsi prostovoljci in drugi pripadniki Rdečega križa Slovenije, ki so delali na mejnem prehodu Fernetiči in Krvavi potok, nosili popolno zdravstveno opremo in da ni prišlo niti do enega stika kože na kožo.

Generalna sekretarka rdečega križa Cvetka Tomin pa je zagotovila, da so njihovi prostovoljci, ki pomagajo pri omejevanju epidemije koronavirusa, opremljeni z ustrezno zaščitno opremo.

Koronavirus Številke Slovenija Katastrofalni podatki, kako malo mask imamo

V regiji 11 okuženih

V notranjsko-kraški regiji je sicer trenutno okuženih 11 oseb. Ena med njimi je z območja občine Sežana, štiri okužene osebe so z območja občine Postojna, šest oseb pa je z območja občine Pivka. Na Postojnskem so se okužile v poslovnih stikih s tujimi državljani ali v tujini, na Pivškem pa je žarišče v samem občinskem štabu rdečega križa.

Za vse okužene je bila odrejena karantena, posebni ukrepi veljajo tudi za njihove svojce.

Janez Janša Slovenija Janša dramatično: Vlada bo v naslednjih dneh nekatere ukrepe stopnjevala

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice