Slovenija
2230 ogledov

Janša je direktorja Sove povsem odrezal od informacij, zato je odstopil

Sedež Sove, Sova, slovenska obveščevalno varnostna agencija Saša Despot
Direktor Sove Rajko Kozmelj z današnjim dnem nepreklicno odstopa s položaja direktorja agencije. S tem želi dati novi vladi možnost, da imenuje na mesto direktorja Sove osebo, ki bo uživala njeno zaupanje in s tem omogočila nujno potrebno nemoteno sodelovanje med agencijo in vlado, so zapisali na spletnih straneh Sove.

Kot so navedli, je iz potez nove vlade in nekaterih javno objavljenih komentarjev mogoče sklepati, "da je direktor agencije osebno nezaželen člen v sistemu nacionalne varnosti pod novo vlado, kar negativno vpliva na odnos nove vlade z agencijo, kar pa je po njegovi oceni nedopustno".

Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) po njihovih navedbah od nastopa nove vlade ni prejel nobenih navodil oz. usmeritev za delo agencije s strani nadrejenega, torej predsednika vlade, prav tako pa tudi ne svetovalca za nacionalno varnost, "kar šteje za znak osebnega nezaupanja", to zaupanje pa je odločilnega pomena za kakovostno izvajanje nalog agencije na področju nacionalne varnosti.

Spomnili so, da je bil direktor Sove s spremembo odloka o Svetu za nacionalno varnost (Snav) tudi izključen iz sestave Snava, "kar je z vidika koncepta nacionalne varnosti napačna strokovna odločitev" in je Kozmelj iz strokovnih razlogov ne podpira.

"Direktor agencije Rajko Kozmelj se je zato odločil, da iz strokovnih razlogov odstopi in tako da možnost novi vladi, da imenuje na mesto direktorja Sove osebo, ki bo uživala zaupanje nove vlade in s tem omogočila nujno potrebno nemoteno sodelovanje med agencijo in vlado ter tako zagotavljala visoko raven nacionalne varnosti državljanom Republike Slovenije," so navedli v sporočilu za javnost.

Dodali so, da Kozmelj nikakor ne želi, da bi bil njegov odstop v danih razmerah, ko so vsi napori usmerjeni v zajezitev širjenja okužbe, prednostna naloga te vlade, vendar pozna vlogo Sove v sistemu nacionalne varnosti, in je prepričan, da mora sodelovanje med vlado in agencijo v vseh okoliščinah potekati nemoteno in tvorno.

Predsednik vlade Janez Janša je odločitev o spremembi odloka komentiral na novinarski konferenci po seji Snava. Kot je pojasnil, danes niso razpravljali o tem, da bi bila Slovenija ogrožena od zunanjega sovražnika oz. tujih obveščevalnih služb kake tuje države. "Dvomim, da imajo obveščevalne službe kakšno veliko vlogo pri boju z virusom," je dejal. Je pa dodal, da so od Sove v zvezi s tem že dobili neko poročilo.

Kot je še zatrdil, je "svet za nacionalno varnost, kakršen je bil zdaj imenovan, svet za nacionalno varnost, kakršnega je poznala Slovenija do zadnjega mandata".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • milan654 14:13 17.marec 2020.

    če se nemorati zmenit merkajtese esdesa to bojo vse pokradli če se spovnite leta 2012 so opokojencem vse pokradli da jih ni sram zdaj bo isto da ne bodo kradli upokojencem in delovcem da jih nisram in hove vlade sedajšni ...prikaži večšni notranji menister hojs seje prestaviu kot en vosu v sedajšni vaši vladi da ga ni sram