E-Life
565 ogledov

Katere brezžične so prave zate?

1/7
Jabra
Slušalke brez kablov so dobesedno preplavile trg, vendar je še vedno velika razlika v kakovosti med priznanimi znamkami in kitajskimi posnemovalci.

Ni težko videti in občutiti lepote popolnoma brezžičnih slušalk. Ne vizualne, kajti repki, ki štrlijo iz uhljev, običajno niso nič kaj estetski, temveč glede uporabe. Ti čepki so, z redkimi izjemami, majhni in udobni, nimajo motečih kablov, ki bi se ves čas nekam zapletali, zmorejo določene stvari, ki jih običajne slušalke ne, v škatlici pa se vedno polnijo (če ta seveda ima zalogo v bateriji). So tudi dovolj osebne, da v trenutnih razmerah ne bi smele biti prenašalke virusov.

Ne moremo mimo negativnih plati, še posebej okoljske, ker se večine teh izdelkov ne da popravljati, pa tudi posebej dolgotrajne niso, kajti majhne baterije bodo v nekaj letih skoraj zagotovo iztrošene. Vseeno pa so ti pripomočki z razlogom priljubljeni. V osnovi se proizvajalci odločajo za eno od dveh oblik. Tisto z repki, pri kateri plastični slušalkici zgolj ždita v uhljih, in drugo, pri kateri le majo gledajo iz ušes ter imajo silikonske nastavke in se zarinejo v ušesno votlino. So tudi kombinacije prvega in drugega, denimo Airpods Pro, vendar ne tako pogoste. V tokratni primerjavi imamo dvoje iz prve kategorije – Apple Airpods druge generacije in Huawei Freebuds 3 – in dvoje iz druge, to so Jabra Elite 75t in Samsung Galaxy Buds+.

Apple Airpods (v2)

 | Avtor: Apple Apple

Niso bile prve, so pa zares popularizirale to kategorijo izdelkov. Izdelano so zelo kakovostno, z iPhonom se povežejo v hipu, omogočajo nekatere napredne funkcionalnost, kot je samodejno ustavljanje predvajanja, če eno vzameš iz ušesa, ter potem nadaljevanje, ko jo vstaviš nazaj. Tudi njihov zvok, čeprav nič posebnega, je prijeten in uravnotežen, trajanje baterije pa solidno. Aktivnega odpravljanja hrupa ni, o pasivnem pa tudi težko govorimo, ker slušalke nič ne zatesnijo. Škatlica bi bila lahko oblikovana tako, da bi stala pokonci, za brezžično polnjenje pa je treba globoko seči v žep. Za iPhone so še vedno ena boljših možnosti, za androidni telefon pa bi raje izbrale kakšne druge.

Huawei Freebuds 3

 | Avtor: Huawei Huawei

Najbolj izpostavljena lastnost teh konkurent Airpodsom je aktivno izničevanje hrupa, ki deluje presenetljivo dobro, zato je poslušanje na avtobusu ali vlaku (ko bosta znova vozila) lažje. Zvočna podoba je podobna kot pri Applovih, le z malenkost močnejšimi basi. Samodejno ustavljanje predvajanja pa deluje samo s Huaweijevimi telefoni na Androidu 10. Te slušalke imajo aplikacijo (AI Life) za določanje nekaterih parametrov, posodabljanje in prikaz informacij. Trajanje baterije je dobro, škatlica, ki jo je prav tako treba prijeti v roko za odpiranje, pa se polni brezžično.

Jabra Elite 75t

 | Avtor:

Že predhodnice Elite 65t so bile v samem vrhu tovrstnih slušalk, nov model pa je boljši v še nekaterih ključnih vidikih. Predvsem ima verjetno najboljši zvok v cenovnem razredu do 200 evrov, s precej izrazitimi basi, vendar brez izničevanja hrupa. Poleg samodejnega ustavljanja in nadaljevanja se Elite 75t lahko povežejo z dvema napravama naenkrat in inteligentno preklapljajo med njim (če denimo predvajajo glasbo z ene in pride klic na drugo). Med klici omogočijo uporabniku, da sliši samega sebe. Aplikacija Sound+ je uporabna, škatlica je zdaj uporabnejše oblike in se polni čez USB-C (kot pri Huaweijevih in Samsungovih), ne podpira pa brezžičnega polnjenja in nima veliko zaloge. Zato pa sama čepka zdržita dlje kot prejšnja.

Samsung Galaxy Buds+

 | Avtor: Samsung Samsung

Najmanjše od vseh v tej primerjavi, v ušesih se jih komaj vidi in tudi skoraj ne občuti, imajo pa majhen podaljšek, zaradi česar ostanejo na mestu tudi med tekom. Prav tako je majhna škatlica, ki podpira brezžično polnjenje. Prva generacija teh slušalk je bila solidna, vendar zvočno nekoliko tanka, še posebej pri basih, trajanje baterije pa je bilo nekje v sredini. Nove, z oznako plus v imenu, se ponašajo z eno najboljših avtonomij v tej kategoriji, izboljšan je tudi zvok, ni pa še aktivnega odpravljanja hrupa. Zaradi aplikacije Galaxy Wearable je ta pripomoček bolj primeren za androidne telefone kot za iPhone.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.