Slovenija
3871 ogledov

Avstrijci bodo domov pripeljali tudi Slovenca

(Foto: austrianairlines.co.at) Žurnal24 main
Avstrija je v Maroko poslal izredno letalo, ki bo pripeljalo domov avstrijske turiste, ki so obtičali v Maroku. Poleg Avstrijcev bosta na krovu tudi dva Slovenca.

Avstrijsko letalo se bo še danes vrnilo iz Maroka. Na Dunaju naj bi pristalo okoli 21. ure. Avstrijska tiskovna agencija poroča, da je na letalu okoli 200 ljudi, ki so morali pred tem opraviti zdravstveni pregled. Ob vrnitvni jim svetujejo domačo karanteno. 

V Maroku so obtičali tudi Slovenci. Na zunanjem ministrstvu so potrdili, da sta se na izredno letalo avstrijske letalske družbe Austrian Airlines vkrcala tudi dva slovenska državljana. 

Vodja konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve Andrej Šter je za Dnevnik TV Slovenija povedal, da se v domovino poskuša vrniti še okoli 400 Slovencev. Izven območja Evropske unije jih je okrog 200, še toliko pa na območju EU. "Vsem poskušamo svetovati in pomagati, a je zahtevno," je dejal. Poudaril je, da poskušajo njihovo vrnitev organizirati tako, da bi bilo čim bolj varno. 

Koronavirus v Španiji Koronavirus Slovenija Minister za zdravje Tomaž Gantar: Zamudili smo teden do deset dni

Podoben dogovor, kot so ga sklenili z Rusijo, poskušajo skleniti še z drugimi državami. Z Rusijo se jim je uspelo dogovoriti, da je rusko letalo, ki je v Slovenijo prišlo po ruske državljane, v Slovenijo pripeljalo slovenske državljane, ki so želeli iz Rusije domov. Podobni pogovori tečejo z Veliko Britanijo, je dejal. 

Šter je vnovič poudaril, da pot v tujino v tem trenutku odsvetujejo. EU namerava zaradi pandemije novega koronavirusa za 30 dni zapreti svoje zunanje meje. Številne države sedaj skušajo v domovino vrniti svoje državljane, ki so obtičali v tujini.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice