Slovenija
5253 ogledov

To so novi roki za oddajo davčnih obračunov

FURS Saša Despot
Vlada je podaljšala roke za predložitev davčnih obračunov in oddajo letnih poročil.

Vlada bo administrstivno razbremenila podjetnike in gospodarske družbe v času soočanja s posledicami epidemije nalezljive bolezni COVID-19. V državni zbor bo poslala predlog Zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, ki zagotavlja davčnim zavezancem lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti. .

Zmikajo se roki za predložitev davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb ter za oddajo letnih poročil Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (vse za leto 2019) z 31. marca na 31. maj 2020.

Sprememba bo tudi pri skrajnem roku za sestavo informativnega izračuna dohodnine za leto 2019. Skrajni rok se zamika na najpozneje 30. junija 2020, zato se posledično davčnim zavezancem rezidentom, ki jim informativni izračun dohodnine za leto 2019 ne bo vročen do 15. julija 2020, zamika rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine do 31. avgusta 2020.

Nakupi na spletu Živila Slovenija Trgovci ne dohajajo spletnih naročil

Določili rok za predložitev rebalansa proračuna

Drugi sklop rešitev, ki jih prinaša zakon, se nanaša na področje proračuna. Vlada bo tako zadržala izvrševanje posameznih proračunskih izdatkov, ki ne predstavljajo zakonsko določenih nalog, za čas do sprejema rebalansa letošnjega proračuna. Na novo je določen tudi rok, v katerem mora vlada Državnemu zboru predložiti rebalans državnega proračuna, in sicer mora to storiti najkasneje v 90 dneh po prenehanju izrednih razmer, ki jih je povzročila epidemija.

Vlada je za obdobje trajanja epidemije dobila večja pooblastila za prerazporejanje v okviru sprejetega proračuna, da bi zagotovila nemoteno izvajanje ukrepov, vezanih na epidemijo. V zelo kratkih rokih bo namreč treba zagotoviti zadosten obseg sredstev, so zapisali v sporočilu po 5. dopisni seji vlade. 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice