Slovenija
2319 ogledov

Koronavirus: navodila za domačo izolacijo bolnika

prenova stanovanja Žurnal24 main
Ljudje z milimi simptomi bolezen covid-19 po novem prebolevajo doma, prve primere so namreč hospitalizirali, tudi če so imeli mile simptome. Kako se organizirati?

Številni se sprašujejo, kako naj organizirajo domačo izolacijo bolnika. Takšna so navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje .

  • Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.
  • Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani).
  • Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan. 
  • Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš.
  • Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte. Glede pravilne higiene rok si oglejte prilogi.
  • Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače.
  • Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma.
  • Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C. V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.

Zvišano telesno temperaturo si lahko znižujete z antipiretiki (zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo). Zaužijte dovolj tekočine in počivajte, se glasijo navodila za zdravljenje.

Samo ohranjanje razdalje ni dovolj

Pri novem koronavirusu "gre za t. i. kapljično okužbo – prenos okužbe s kapljicami, ki med kašljanjem in kihanjem okuženega padejo na sluznice nosu, ust in oči oseb, ki so v njegovi bližini. Padejo pa tudi na površine okrog okuženega. Zato je za preprečevanje prenosa virusa poleg kapljične izolacije (razdalja 1,5 metra itd.) potrebna tudi kontaktna izolacija (razkuževanje površin, umivanje rok itd.)," sta v Delu opozorila infektologa Janez Tomažič in Tatjana Avšič Zupanc.

"Na Kitajskem je bilo največ prenosov okužbe znotraj družin. Prenosi v šolah niso bili tako problematični, saj so oblasti šole kmalu po izbruhu zaprle, kar se je te dni zgodilo tudi pri nas. V Slovenijo je bil virus vnesen večinoma iz Italije, prvi sekundarni prenosi okužbe pa so nastali znotraj družin, družabnih stikov in v nekaterih delovnih kolektivih," sta še zapisala Tomažič in Avšič Zupanc.

Navodila koronavirus | Avtor: NIJZ NIJZ
Navodila koronavirus | Avtor: NIJZ NIJZ

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice