Slovenija
579 ogledov

Minister zagotavlja: Pokojnine bodo nemoteno izplačane

Janez Cigler Kralj Saša Despot
Izplačilo pokojnin bo potekalo nemoteno, zagotavlja minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Na ministrstvu pripravljajo nove ukrepe.

Po zadnjih podatkih v slovenskih domovih za starejše, z izjemo Metlike, niso zaznali novih okužb s koronavirusom, je na novinarski konferenci dejal minister Janez Cigler Kralj. Oskrbovanci, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, so oskrbovani v zdravstvenih ustanovah skladno z določenim protokolom. 

Ker imajo nekateri oskrbovanci nizke pokojnine, njihovi svojci pa so v tem času lahko tudi utrpeli izpad dohodka (npr. samostojni podjetniki), se že pojavljajo vprašanja, ali bo ministrstvo omogočilo odlog plačila ali kakšen drug ukrep, povezan s plačevanjem oskrbe v domovih za starejše. "Stiske so nam znane. Kar nekaj predlogov imamo tudi sami na mizi in jih intenzivno medresorsko proučujemo in pripravljamo ukrepe, ki bi čim bolj omilili to stisko. V prvi vrsti je treba poskrbeti za varnost in zdravje pri delu najbolj ogroženih skupin, v drugi vrsti pa že pripravljamo ukrepe, da bomo lahko po svojih močeh odgovorili tudi na te psihosocialne stiske," je odgovoril minister. 

Minister je vsem upravičencem do javnih transferov, predvsem prejemnikom pokojnin, zagotovil, da bodo vsi transferi nemoteno izplačani. Za to ima, kot pravi, zagotovila pristojnih organov. 

Koronavirus na Hrvaškem koronavirus Slovenija Okužena Slovenka: Noč iz petka na soboto je bila peklenska

Nujno zagotoviti zaščitno opremo

Na ministrstvu intenzivno spremljajo razmere in so v stalnem stiku s predstavniki domov starejših občanov ter drugih vzgojno-varstvenih institucij. Popoldne se bodo sestali s predstavniki vseh institucij, pregledali ukrepe in sprejeta priporočila za delo v teh zavodih. Delo morajo namreč zasnovati tako, da bodo čim bolj omejili možnost prenosa novega koronavirusa med zaposlenimi in oskrbovanci. 

Drugi namen popoldanskega sestanka je dobiti celovito, zbirno informacijo o realnih potrebah po zaščitni opremi, ki jo imajo v omenjenih institucijah. Informacijo bodo prenesli naprej in se potrudili, da oprema pride v najkrajšem času do domov in ostalih centrov. 

Slovenija Revoz, kaj pa varnost? Zjutraj takšna vrsta ljudi pred vhodom v tovarno!

Pripravljajo nov interventni zakon

Druga smer ukrepov ministrstva se nanaša na pregled interventnega zakona, ki ga je pripravila prejšnja vlada in ki naj bi se predvidoma v sredo obravnaval v državnem zboru. "Pregledujemo, ali ga je mogoče še kako dodelati, če je nujno kaj dodati. Smo tudi že v pripravi novega interventnega zakona, ki bi šel v smer, da bi nam dal podlago za podaljšanje socialnih pravic. Predlog je, da bi se socialne pravice, ki se iztečejo v marcu, avtomatsko podaljšale do 30. aprila," je napovedal minister. 

Ob koncu se je minister zahvalil vsem, ki na terenu delajo in skrbijo za najranljivejšo populacijo, celotnemu oskrbovalnemu, negovalnemu in socialno-varstvenemu osebju v institucijah. "V teh razmerah, ko ljudje čutijo stiske, je to že več kot služba, to je poslanstvo," je dejal. 

Košarkar Šport Sporočilo, ki odmeva: "To ni igra, to je vojno stanje."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice