Slovenija
28368 ogledov

Od danes poštar ne zvoni niti enkrat

Pošta Slovenije
1/4
Saša Despot Fotografija je simbolična.
Pošte ostajajo odprte, Pošta Slovenije poziva vse prebivalce, stranke in poslovne partnerje, da obiščejo pošto oziroma se poslužujejo uporabe poštnih storitev le, če je to nujno potrebno.

Od danes bodo poštarji v hišne predalčnike naslovnikov vlagali tudi priporočena pisma. Ne bodo torej zvonili in prejema ne bo treba potrditi s podpisom.

Ne hodite po pošiljke, ki jih bodo čez 15 dni vrgli v nabiralnik

"Za pisma, ki se vročajo po posebnih zakonih (pravdni postopek, kazenski postopek…) in je predpisana osebna vročitev s podpisom naslovnika ali pooblaščene osebe, bodo dostavljavci v hišnih predalčnikih naslovnikov puščali obvestila o možnosti prevzema pisma na pošti," pojasnjujejo na pošti.

"Največ teh pisem se vroča po Zakonu o splošnem upravnem postopku (ZUP) in Zakonu o pravdnem postopku (ZPP), ki jih lahko pošta skladno z zakonom v primeru, če naslovnik pisma ne prevzame na pošti, po preteku roka za prevzem na pošti vloži v njegov hišni predalčnik brez potrditve prevzema. Vse prebivalce zato pozivamo, da ZUP in ZPP pisem, če to ni nujno potrebno, ne hodijo iskat na pošto, saj jih bodo po poteku roka za prevzem na pošti prejeli v svoj hišni predalčnik," prosijo na Pošti.

»Na pošti se lahko sočasno nahaja zgolj toliko strank, kolikor je delujočih poštnih okenc. Ob tem naj stranke upoštevajo priporočeno medsebojno razdaljo. Če bodo vsa okenca zasedena, Pošta Slovenije stranke prosi, da počakajo pred vhodnimi vrati poslovalnice, da pridejo na vrsto. Če bo potrebno, bodo zaposleni na pošti vstop v poslovalnico regulirali z občasnim omejenim spuščanjem strank na pošto,« so sporočili s Pošte Slovenije.

Pakete prevzemajte pred vrati

Pošta Slovenije poziva svoje poslovne stranke, še posebej spletne trgovce, da zaradi minimiziranja osebnih kontaktov pri vročanju pošiljk do nadaljnjega svoje kupce usmerjajo na spletna plačila in se izognejo posebnim storitvam, kot so ODKUPNINA (plačilo po povzetju), AR (povratnica) in POD (podpis naslovnika).

V primeru vročanja paketov bodo stranke pozvane, da se opredelijo do alternativnega vročanja, ki ne vključuje fizičnega kontakta (podpisa) ter pakete prevzamejo na dogovorjenem mestu npr. pri vhodu v stavbo, pred garažo ipd., določene storitve, kot so vnos/odvoz blaga v stanovanje naslovnika ipd., pa se do nadaljnjega ne bodo izvajale.

Pošta Slovenije  | Avtor: Pošta Slovenije Pošta Slovenije

Pošta Slovenije uporabnikom ponovno svetuje, da za dostavno mesto izberejo eno od alternativnih dostavnih točk in se tako izognejo neposrednemu stiku z dostavljavcem, in sicer dostavo v PS Paketomat (24 lokacij po Sloveniji) ter dostavo na vnaprej dogovorjen prostor (na teraso, pod nadstrešek…). Z aplikacijo Pošte Slovenije Moja dostava – moja izbira lahko tudi v zadnjem trenutku spremenijo lokacijo dostave paketa. Za pošiljanje pošiljk pa lahko uporabniki izberejo tudi spletno aplikacijo PS Pošlji paket.

Pričakujejo, da bo treba kakšno pošto tudi zapreti

V Pošti Slovenije pričakujejo, da bodo morali v določenih primerih prilagoditi delovne čase pošt ali uporabnike preusmeriti na druge pošte ali pa določeno pošto za krajši ali daljši čas tudi zapreti. Vse tovrstne spremembe bodo označene na vhodnih vratih pošt, prav tako pa bodo te in vse druge pomembne informacije vsem državljanom na voljo na spletni strani Pošte Slovenije www.posta.si.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • davor35 14:52 17.marec 2020.

    Zakaj poštarji še vedno raznašajo reklamne letake, trgovine pa so zaprte ali omejeno odprte?

  • igorgeus 12:08 17.marec 2020.

    Po mojih izkusnjah postar sploh ne dostavlja paketov, kar vrze listek v kaslc, potem pa cakaj na posti eno uro, ce ti je, da dvignes vse skupaj. Bi bilo korektno od poste, da javno objavi, da ne dostavlja paketov.

  • fiston 17:16 16.marec 2020.

    "Ne hodite po pošiljke, ki jih bodo čez 15 dni vrgli v nabiralnik" Kje jim je pa tukaj logika, zakaj jih potem takoj ne vržejo v nabiralnik ? No mogoče je poanta v tem, da začne rok teči od prevzema, ...prikaži več, pa ga ne smejo skrajšati. Ampak štelo se bo pa kot da si prevzel..., čeprav nisi nič podpisal. Lahko si tudi v bolnici takrat zaradi virusa....

Sorodne novice