Slovenija
12291 ogledov

Jelko Kacin dramatično: Pripravljamo se na veliko število ljudi v bolnišnicah

Koronavirus
1/4
Profimedia
Govornik kriznega štaba za boj proti koronavirusu opozarja, da se bo število pacientov v bolnišnicah v naslednjih dneh krepko povišalo. Z namenom zajezitve širjenja virusa se zaustavlja tudi javno življenje. Omejitev za letalski promet bodo uveljavili dan pozneje kot za siceršnji javni promet.

"Potem ko so nekateri župani zaprli šole, od jutri naprej zapiramo vse šole in vrtce. Poskrbeti pa moramo za otroke tistih kategorij ljudi, to so reševalci, zdravniki in podobno, sicer bolnišnice ne bodo mogle delovati," poudarja govorec kriznega štaba za boj proti koronavirusu Jelko Kacin.

Na pomoč poziva lokalne skupnosti, župane, ki naj poskrbijo za otroke ljudi, ki delajo v zdravstvenih ustanovah. 

"Javnega prometa ni več, ostali bodo nujne vožnje s taksiji. Zavezati se moramo, da se bomo sami osamili, da se virus in bolezen omejita," dodaja Kacin.

Glede navala na trgovine Kacin poziva državljane, naj ne hodijo v trgovine, naj ne nakupujejo prevelikih količin hrane, ker jim bo propadla.

Država se pripravlja na veliko večje število pacientov v bolnišnicah, pojasnjuje Kacin: "Tam je potrebno veliko več zaščitne opreme. Osebje se mora večkrat na dna preobleči, opremo poskušamo razdeliti vnaprej, da bodo bolnišnice lahko nemoteno delovale.Storili bomo vse, da bi virus zajezili. Spremeniti je treba način obnašanja. Nenavadno je, da ljudje posedajo v parkih, sedijo drug ob drugem in se obnašajo, kot da virusa ni. Virus je med nami in zadnji trenutek je, da se ljudje začnejo odgovorno obnašati."

V Sloveniji so do 14. ure na okužbo z novim koronavirusom opravili 6156 testov, okužba pa je bila potrjena pri 219 osebah. Največ okuženih je v starostni skupini od 30 do 49 let, in sicer 73, je vlada sporočila na Twitterju. Število moških in žensk, pri katerih je bila potrjena okužba, je skoraj enako.

prazno parkirišče Prihaja Slovenija Pripravite se, tile vladni ukrepi bodo udarili na polno

S torkom se zaustavi tudi letalski promet

Sicer se z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa zaustavlja tudi javno življenje v Sloveniji. Vlada je zaprla oziroma omejila vse nenujne storitve, s ponedeljkom se zaustavlja javni potniški promet. Jelko Kacin je ob robu današnjega sestanka z direktorji bolnišnic napovedal, da se bo s torkom ustavil tudi letalski promet. Zatrdil je, da bodo storili vse za zajezitev virusa, ki se hitro širi. Opozarja, da je zadnji trenutek, da se začnemo odgovorno obnašati.

Omejitev za letalski promet bodo sicer uveljavili dan pozneje kot za siceršnji javni promet, da se lahko nekatera letala še vrnejo domov. Po besedah Kacina si prizadevajo oz. iščejo možnosti, da bi reševali posamezne državljane, če bi bilo treba, da jih gredo kam iskati.

Osnovna šola Koronavirus Slovenija Na ljubljanski osnovni šoli okužena učiteljica koronavirus Dobra novica Slovenija Vremenska napoved bi nam lahko šla na roko

Vlada bo prepovedala tudi neposredno prodajo blaga in storitev. Trgovine z živili, lekarne, banke, pošte in bencinski servisi bodo odprti, možna bosta tudi dostava hrane in izvedba nekaterih storitev na domu. Zaprte bodo šole in vrtci, večina kulturnih ustanov, odpovedani so skoraj vsi dogodki.

Komentarjev 6
  • amar 00:51 16.marec 2020.

    Ni problem strokovnjak za krizno komuniciranje. Samo ta je lažnivec skompleksirani in manipulator.

  • amar 00:28 16.marec 2020.

    A sedaj so tega lažnivega kljukcs privlekli iz naftalina. Je že dovolj sanja naredil leta 91..

  • munja 22:42 15.marec 2020.

    Če se bodo ljudje še naprej družili in ne upoštevali navodil, jih bo potrebno kaznovat, ker se še vedno ne zavedajo, kaj tvegajo - svoja in druga življenja.