Zdravje
1411 ogledov

Tudi pri mlajših lahko pride do odziva, ki se lahko slabo konča

Slovenija 17.05.2012 mladostniki, mladi, dijaki, studenti, mladina, fantje na sp Saša Despot
Mladi zdravniki in pediatri Slovenije so se s posebnim pozivom obrnili na dijakinje, dijake, študentke in študente. "Pomagajte upočasniti hitrost širjenja okužbe z novim koronavirusom."

Mladi zdravniki Slovenije, Združenje za pediatrijo SZD in Pediatrična klinika Ljubljana so na dijake in študente naslovili prošnjo, da pomagajo pri upočasnitvi hitrosti širjenja okužbe z novim koronavirusom. "Okužba lahko povzroči hudo pljučnico, ki se pri ranljivi populaciji, kot so starejši in kronično bolni, lahko konča s smrtjo. Pri mlajših pa lahko pride do pretiranega imunskega odziva, ki ga imenujemo citokinski vihar (pretiran imunski odziv, op. p.), ki se prav tako lahko slabo konča," so zapisali v pismu. Večina mladih sicer ne bo utrpela zapletov ali resnih težav. "Žal pa virus lahko prenesete naprej. Zato vas resno prosimo, da omejitev svoje druženje. Res želimo in vas naprošamo: upoštevajte ukrep, da vsak poskrbi za samoizolacijo v največji možni meri," so dodali. 

 

koronavirus Poklon Svet Trgovine določile poseben nakupovalni čas za upokojence in invalide

Omejitev medsebojnih stikov pomeni čim manj 'fizičnega druženja, "kot je zbiranje v družbah, po lokalih, kinodvoranah in na domačih zabavah. V danem času tudi zdravniki odobravamo in celo spodbujamo druženje na socialnih omrežjih," so zapisali. 

Ob tem vsem polagajo na srce, da ohranijo čim bolj zdrav življenjski slog. K temu spada pitje dovolj tekočine (vode), uživanje sveže zelenjave in sadja ter sprehodi ali tek na svežem zraku (sami in ne v družbi!). "Morda sedanjo priložnost izkoristite tudi za prekinitev kajenja, saj vemo, da je okužba s koronavirusom pri kadilcih težja. In seveda: preberite kakšno dobro knjigo, poglejte dober film in ne pozabite na študij."

Osnovna šola Slovenija Ministrica: pouk se bo najverjetneje podaljšal v počitnice

"Ob tem vas dodatno opozarjamo na najbolj ogrožene: to so starejši ljudje in kronični bolniki (vaše babice, dedki …). Le-ti naj bodo čim manj izpostavljeni možnosti okužbe. Zato pri nujnih stikih z omenjenima skupinama dosledno upoštevate navodila o preprečevanju prenosa okužb (umivanje rok, uporaba razkužil, razdalja ob pogovoru). Kljub temu da imate radi svoje stare starše, vas tokrat prosimo,
da jih ne obiskujete. Če jim že prinesete stvari iz trgovine, jih pustite pred vrati. Če jim znosite drva iz drvarnice, to počnite sami, brez njihove prisotnosti,"
so še dodali. 

Koronavirus na Hrvaškem koronavirus Slovenija Okužena Slovenka: Noč iz petka na soboto je bila peklenska
 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.