Zdravje
3557 ogledov

Teorija: Zato je v Italiji tako velik odstotek umrlih

Print screen: Worldometers
Ameriški CNN je skušal ugotoviti, zakaj je smrtnost v Italiji veliko večja kot na Kitajskem ali pa v Nemčiji. Hkrati se sprašujejo, ali bodo naslednja velika epidemija s številnimi smrtnimi primeri izbruhnila prav v ZDA.

* -Foto: Število smrti v Italiji po dnevih

Koronavirus je izbruhnil v kitajskem Wuhanu, trenutno pa je epicenter okužbe sever Italije, kjer so potrdili že nekaj manj kot 25 primerov okužbe, število mrtvih pa je preseglo številko 1.800. V Italiji za posledicami okužbe s koronavirusom umre več kot sedem odstotkov okuženih, kar je precej več kot v drugih državah. CNN piše, da utegnejo biti ZDA naslednje veliko žarišče s številnimi okuženimi, če se oblasti ne bodo pravilno odzvale.

 | Avtor: Print screen: Worldometers Print screen: Worldometers

* Foto: Okužbe v Italiji po dnevih

Po zadnjih podatkih, ki jih navaja CNN, je bilo v Italiji 7,1 odstotka umrlih, ki so se okužili s koronavirusom. To je veliko več, kot je svetovno povprečje, ki je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) 3,4 odstotka. Pri CNN navajajo še druge uradne številke, smrtnost v Španiji je 3,1 odstotka (več kot 5.000 potrjenih primerov), v Nemčiji (po nekaj manj kot 4.000 potrjenih primerih) pa le 0,21 odstotna. V Franciji, še eni državi, kjer je število obolelih veliko je 2,15 odstotna.

Koronavirus v Italiji Vrtoglave številke Zdravje Italijanom na pomoč Kitajci, zvečer pristalo letalo

Vprašali so se, zakaj je smrtnost v Italiji tako visoka.

Virus v Italijo prinesli iz Wuhana ali Münchna?

Najprej so se posvetili temu, kak oje virus našel pot v Italijo. BBC navaja, da je na severu Italije močna tekstilna industrija, ki jo vodijo Kitajci. Slednji imajo v lasti več kot 4.000 trgovin. Predvidevajo, da so se iz Kitajske, iz Wuhana, zaposleni vračali v Italijo in prenesli virus že na začetku decembra. Spet drugi verjamejo, da je virus v Italijo prišel iz Nemčije.

Koronavirus zaščitna oprema Razkritje Svet Italijani razkrili, da je veliko več mrtvih tega spola

Massimo Galli, šef infekcijske klinike Sacco v Milanu, je primerjal virus s tistim, ki so ga januarja zaznali v Nemčiji. Galli je za Reuters povedal, da je virus v Italijo, najverjetneje med 19. in 22. januarjem, prinesla oseba iz Münchna. Ta oseba naj ne bi imela nikakršnih simptomov okužbe.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Epa Epa

Toda to še vedno ne pojasni, zakaj je v Italiji virus ušel izpod nadzora, medtem, ko so ga za zdaj v Nemčiji še uspešno zajezili in kjer je stopnja umrljivosti za posledicami koronavirusa majhna. Do sobote preteklega tedna so v Nemčiji poročali, da je umrlo 0,21 odstotka okuženih. 

Za nameček v Italiji za zdravstvo namenijo kar 9 odstotkov državnega proračuna, piše CNN. WHO je leta 2000 italijanski zdravstveni sistem uvrstil na drugo mesto med vsemi svetovnimi zdravstvenimi sistemi. Sploh bolnišnice na severu Italije uvrščajo med najbolje v Evropi. 

Koronavirus v Italiji Italijanski zdravnik Zdravje Italijanski zdravnik: "Na intenzivno zdaj mlajši pacienti"

Italijani so stari, a so tudi Nemci

Ugiba se, da je smrti v Italiji tako veliko, ker ima naša zahodna soseda eno najstarejših populacij v Evropi. 23 odstotkov Italijanov je starih 65 let ali več. Prav starejši naj bi bili najbolj ogroženi zaradi virusa COVID-19. Toda ta teorija je na trhlih nogah, saj je povprečna starost okuženih v Italiji nižja kot v Nemčiji.

Luca Franzese Video Magazin Video: Italijanski igralec prosi za pomoč, v ozadju posmrtni ostanki njegove sestre

Italijani so strastni kadilci

Nekateri verjamejo, da je smrtnost v Italiji večja, saj so Italijani strastni kadilci, kadilo naj bi 21 odstotkov Italijanov. Toda odstotki kadilcev so še večji v Južni Koreji in na Kitajskem, kjer je smrtnost veliko manjša.

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Epidemiološka krivulja izbruha

Pri CNN so zato razlago za visoko stopnjo smrti v Italiji pripisali epidemiološki krivulji izbruha. Število okuženih in obolelih je v Italiji raslo prehitro. Tako hitro, da je preplavilo njihov, sicer odličen zdravstveni sistem. To je povzročilo nenormalno veliko število smrti.
Italija je poročala o osupljivih 10.000 primerih v zgolj treh tednih. To je zdravstveni sistem potisnilo na rob. Zmanjkovalo je bolniških postelj, respiratorjev in izolacijskih oddelkov. Zdravniki so poročali, da morajo izbirati med tem, komu bodo namenili čas in opremo, da mu poskusijo rešiti življenje, in koga ne. CNN zaključuje, da se lahko podobna zgodi tudi v ameriških mestih, če oblasti ne bodo ukrepale nemudoma in omejile socialne stike med ljudmi.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.