Slovenija
58336 ogledov

Janez Janša sporoča: Končno dobre novice iz EU

Janez Janša Saša Despot
Voditelji držav članic EU so na današnjem pogovoru sprejeli nekaj težko pričakovanih odločitev.

Predsednik vlade Janez Janša je po opravljenem pogovoru s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen zapisal, da iz EU končno prihajajo dobre novice. 

Voditelji držav članic EU so se dogovorili naslednje: 

1. EU zapira zunanje meje (razen s Švico, Islandijo, Norveško in Veliko Britanijo). 
2. EU uvaja prepoved izvoza kritične medicinske in zaščitne opreme za boj proti covid-19 izven EU. 
3. EU uvaja smernice za sprostitev tovornega prometa na notranjih mejah ter usklajuje predlog izjem ob zapori notranjih meja za osebni promet. 

Predsednik vlade je ob tem še zapisal, da usklajevanje in potrditev poteka. V teku je tudi videokonferenca ministrov za notranje zadeve in ministrov za zdravje držav EU. Jutri sledi še videokonferenca voditeljev vlad in držav EU. 

Jelko Kacin Slovenija Zadnja opozorila iz kriznega štaba

Slovenija je sprejela vrsto ukrepov za preprečevanja širjenja epidemije koronavirusa. Danes so začeli veljati ukrepi zapiranja šol, vrtcev in lokalov ter ustavitev javnega prometa. 

Svoje poslovanje so med drugim prilagodile zavarovalnice, banke in tudi pošta

Pristojni opozarjajo, da je ukrepe treba dosledno spoštovati, da bi zajezili hitro širjenje koronavirusa. 

O tem, kako poteka bolezen in kakšno je bivanje v samoizolaciji, je na svojem blogu zapisala Slovenka, ki se je okužila s koronavirusom. "Nisem ga želela, nisem izzivala, hodila sem samo v službo in v trgovino po najnujnejše, vse v radiju 500 metrov." Več v članku Noč iz petka na soboto je bila peklenska

Klicni center za informacije o koronavirusu je dosegljiv na telefonski številki 080 1404, vsak dan med 8. in 20. uro. Če kličete iz tujine, je klicni center dosegljiv na +386 1 478 7550.

Slovenija 17.05.2012 mladostniki, mladi, dijaki, studenti, mladina, fantje na sp Koronavirus Zdravje Tudi pri mlajših lahko pride do odziva, ki se lahko slabo konča

Preventivni ukrepi za preprečevanje okužbe (vir: NIJZ) 

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe: 

1. Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. 

2. Ne dotikamo se oči, nosu in ust. 

3. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

4. Upoštevamo pravila higiene kašlja. 

5. Redno si umivamo roke z milom in vodo. 

6. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože. 

7. Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna. 

8. V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

1/2

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
 • Avatar Tarrisenta
  Tarrisenta 00:06 17.marec 2020.

  Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

 • Avatar praufo
  praufo 21:52 16.marec 2020.

  bolj bo vse zaprto, boljše so novice, končno in kaj bi še vse zaprli, da bo še boljše

 • Avatar praufo
  praufo 21:30 16.marec 2020.

  ta država je pač del načrta , ki sesuje evropo ... imajo svojega šefa ali nameščenca, če pa pride še nato uslužbenec na krizni štab , je pa vse jasno za kaj gre ... finančno sesutje, se pravi ekonomsko, zdravstveno, ...prikaži več, in psihološko ... ampak pazabile ste, da RS v kratkem predseduje EU, ... in ivan je že povedal, da je to izziv, in da je zelo pomembno kako bodo države ravnale v teh razmerah ... le kaj to pomeni

Sorodne novice