Svet
72021 ogledov

Zadnja napoved: datum vrhunca v Italiji

Koronavirus v Italiji Epa
Fizik Alessandro Vespignani napoveduje, da bo vrhunec okužb v Italiji kmalu, morda že v nedeljo. Virolog Roberto Burioni ima drugačno mnenje.

Če bi Italijani spoštovali vse ukrepe, ki so določeni z urebo premiera Conteja, bi dolgo pričakovani vrhunec – čas, ko je krivulja okuženih s koronavirusom na najvišji ravni in se nato začne zniževati – bil blizu. Morda že v nedeljo 22. marca, piše Tiscali Italia. Gre za napoved fizika in računalničarja Alessandra Vespignanija, ki upravlja bostonski inštitut Network Science.

Po njegovem mnenju se bo vrhunec zgodil že ta konec tedna, vse pa bo po njegovih besedah odvisno od tega, koliko so se Italijani držali navodil za zajezitev virusa. Za resnično rešitev epidemije bomo sicer morali po njegovi oceni počakati na zdravljenje z zdravili ali na cepivo.

Dodaja, da nas v tem času čaka večmesečna prekinitev vsakdanjega življenja in korenita sprememba navad.

To pravi italijanska vladna napoved

Po uradni napovedi širjenja virusa, ki jo pripravlja vlada, bi moral biti vrhunec že 18. marca. Ustanovitelj inštituta za farmakološke raziskave Mario Negri Silvio Garattini je v intervjuju za Radio Capital sicer napovedal, da prihaja vrhunec prihodnji teden.

Virolog Roberto Burioni pa je do vseh napovedi skeptičen in pravi, da je v tem trenutku nemogoče napovedati, kdaj bo vrhunec v Italiji res prišel. "Teoretično, če bi ukrepi delovali, bi bil njihov učinek viden po 15-ih dneh. A če si predstavljamo, da bi bil vrhunec že včeraj, bi ga opazili šele čez deset do 15 dni, saj traja inkubacijska doba od 2 do 11 dni, povprečno pa 5 do 6 dni. Kdaj je bila postavljena diagnoza pa ne vemo. Tudi če bi dosegli zdaj vrhunec in se potem ne bi več držali navodil, če bi popustili, bi se lahko kmalu zvrstili novi vrhunci," opozarja.

"Razmišljati moramo o tem, da ostanemo doma. Le tako bomo obvladali epidemijo. Virus nima nog, da bi se premikal, kroži pa med ljudmi," je sklenil.

Vodja oddelka za nalezljive bolezni v milanski bolnišnici Sacco di Milano Massimo Galli je za Rete 4 dejal, da so razprave o vrhuncu le retorične vaje, saj je mnogo okuženih tudi takšnih, ki imajo blage simptome in niso testirani, pa še naprej krožijo med ljudmi in trosijo virus. "Pomembno je le to, kaj je bilo storjenega v zvezi z ukrepi za socialno distanco. A so bili mnogi danes diagnosticirani, kužni že nekaj dni pred izolacijo," dodaja.

Kot smo pisali, je v Italiji v torek število vseh potrjenih okužb z novim koronavirusom naraslo na 31.506, kar je 12,6 odstotka več kot v ponedeljek. Pred tem so dnevno beležili tudi od 17- do 21-odstotno rast okužb. Število mrtvih zaradi covida-19 je naraslo na 2.503.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Arkvilla
    Arkvilla 00:09 19.marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • sonialaze 14:21 18.marec 2020.

    SPORAZUMI O POSOJILU IN FINANCIRANJU. Iščete posojilo za ponovni začetek dejavnosti, izvedbo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov? Zaradi skrbi, tudi če se prijavite v svoji državi in ​​nimate dostopa do financiranja, se obrnite na to e-pošto: sonialaze08@gmail.com, da ...prikaži veča boste imeli več znanja o pogojih odobritve posojila in financiranja. Specializirani smo za vsa področja financiranja posojil med posamezniki. Nudimo posojila, ki so na voljo javnim in zasebnim podjetjem in podjetjem.