Zdravje > Aktualno
606 ogledov

Kako pogoltniti tableto

Piti je treba ne glede na občutek žeje, vendar previdno. S čezmernim pitjem vode Žurnal24 main
Nekateri imamo težave pri jemanju zdravil, nekaterim se pri tem obrača želodec, drugim se tableta zatakne v požiralniku. Strokovnjaki so podali točna navodila, kako tableto pravilno pogoltnemo.

Veliko ljudi ima težave pri požiranju tabletk. Po mnenju Mary Poppins jo lažje pogoltnemo s pomočjo sladkorja, kako najlažje in pravilno pogoltnemo tablete so se vprašali celo znanstveniki.

Strokovnjaki z nemške Univerze Heidelberg so podali natančna navodila, kako nam bo najlažje. Tabletko položite na jezik z ustnicami pa zajamite vrat plastenke z vodo. Nato “posesajte” požirek vode iz plastenke, brez da bi se ustnice odlepile od plastenke. Plastenka se bo pri tem nekoliko skrčila. Ko boste “posesali” vodo in jo pogoltnili, boste z njo zaužili tudi tabletko.

Zdrobiti zdravila 

Nekatere tablete lahko tudi zdrobite. Sicer se o tem prej posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, saj boste pri nekaterih zdravilih s tem zmanjšali učinkovitost. Okus zdrobljenega zdravila je lahko zelo moteč, zato ga lahko zmešate z jogurtom, saldoledom, pudingom in podobnim. Tablet nikoli ne jemljite z alkoholom. Delovanje nekaterih zdravil izničita tudi mleko in grenivkin sok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.