Zdravje > Aktualno
6059 ogledov

Najnovejša napoved: Danes bomo predvidvoma dosegli število 10 tisoč

Omikron cepljenje testiranje Profimedia
"Ocenjujemo, da je dovzetnih še približno slaba četrtina prebivalstva," je zapisal Matjaž Leskovar.

Raziskovalec na Inštitutu Jožef Stefan Matjaž Leskovar je objavil novo projekcijo razvoja epidemije covid-19 v Sloveniji. "Danes (izvedeli bomo jutri) bomo predvidvoma presegli 10 tisoč pozitivnih testov v enem dnevu (če bodo kapacitete za PCR testiranje zadostne)."

Covid-19, UKC Maribor COVID-19 V SLO Zdravje Slutnje so se uresničile: Ogromen skok okužb, dosegli nov mejnik

Leskovar navaja, da bo zasedenost bolnišnic, predvsem enot intenzivne terapije, predvidoma bistveno manjša kot na vrhuncu četrtega vala. "Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za težji potek bolezni. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,4 (R_delta=0,6, R_omikron=1,6)." Celotno projekcijo najdete na spletni strani inštituta. 

 | Avtor: IJS IJS

Hitrost prekuževanja je približno 120 tisoč okuženih na teden oz. 5,8 odstotka prebivalstva na teden. Trenutno je kužen približno vsak 20. prebivalec. "Ocenjujemo, da je dovzetnih še približno slaba četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 % učinkovita in ker imunost s časom upada. Hitrost cepljenja je približno 4 tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,2 % prebivalstva na teden," je zapisal Leskovar. 

Za primerjavo: hitrost prekuževanja je bila v prejšnji prognozi (teden dni nazaj) približno 69 tisoč okuženih na teden, kar je 3,3 odstotka prebivalstva na teden, kužen je bil približno vsak 30. prebivalec. 

 | Avtor: IJS IJS
Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 6927,14-dnevno pa 3606je še zapisal Leskovar. 

 | Avtor: IJS IJS

dezurni@styria-media.si
 

 

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 18:35 18.januar 2022.

    temu tipu se čist zmerom od oktobra naprej zapiše da je dovzetnih še četrtina prebivalstva.. a mogoče odda vedno isto poročilo, samo tajnica mu datum z edigsom popravi.. pa saj se ljude tud cepijo, a pač ne ?, pa vmes ...prikaži večmes se okužujejo in mislim da zadnje čase zelo v večjem številu kot pred meseci. ampak za njega je vedno enako. mogoče če bi bili že 100% precepljeni ( precepljeni, ne preboleli ) pa bi se mu še vedno zapisaoval tista četrtina dovzetnih.. al zato, ker so cepiva tako neučinkovita ?

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 16:05 18.januar 2022.

    "Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje."....Ta izjava je seveda čista in dokazana laž...Če bodo predstavniki oblasti od vlade do "stroke" tako odkrito in nesramno lagali, potem ne morejo pričakovati od državljanov vzornega vedenja...Banda koruptivna...

Sorodne novice