Zdravje > Aktualno
13996 ogledov

Najnovejša napoved za covid-19 v Sloveniji: "Dovzetna še četrtina prebivalstva"

covid-19 Ljubljana Slovenija Profimedia
"Ocenjujemo, da je dovzetnih še približno četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 % učinkovita in ker imunost s časom upada," ugotavlja Matjaž Leskovar.

Leon Cizelj z Inštituta Jožef Stefan (IJS) je za Radio Slovenija dejal, da nas tudi številka deset tisoč obolelih na dan ne bi smela presenetilti. Sicer je Slovenija po njegovem na koncu zmogljivosti sistema pri odvzemanju vzorcev in njihovi obdelavi. "Te številke so tako lahko načelne, lahko se zgodi, da ne bomo videli številke deset tisoč, ker enostavno ne bo mogoče obdelati vseh testov," je pojasnil. 

Zasedenost bolnišnic kot na vrhuncu četrtega vala

Znana je tudi najnovejša projekcija, ki jo na strani IJS ureja Matjaž Leskovar: "Epidemija hitro raste zaradi hitrega širjenja zelo kužne različice omikron. Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča. Zaradi prazničnega druženja in mešanja mehurčkov ob poprazničnem zagonu družbe (šole, službe) okuževanje z bolj nevarno različico delta le počasi upada. Vrh števila potrjenih okužb bomo predvidoma dosegli do konca januarja, ko bi lahko presegli 10 tisoč pozitivnih testov v enem dnevu (če kapacitete za PCR testiranje ne bodo presežene). Vrh v bolnišnicah pa bomo predvidoma dosegli v začetku februarja, ko bi se lahko približali zasedenosti bolnišnic na vrhuncu četrtega vala," je popoldne objavil Leskovar. Celotno projekcijo najdete na spletni strani inštituta. 

"Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,4 (R_delta=0,75, R_omikron=1,9)."

Pojasnjuje, da se omikron tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte. "Dosledno izvajajmo pravilo PCT in vse ostale ukrepe, da rast epidemije ne bo prehitra, kar bi kljub blažjemu poteku bolezni poplavilo bolnišnice s covidnimi bolniki;"  je dodal. Sicer je najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za težji potek bolezni. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,4 (R_delta=0,75, R_omikron=1,9).

Covid-19, UKC Ljubljana Težave Slovenija UKC: Toliko je obolelih pacientov in toliko zdravstvenega osebja.

 | Avtor: IJS IJS
Hitrost prekuževanja je približno 69 tisoč okuženih na teden, kar je 3,3 odstotka prebivalstva na teden. Trenutno je kužen približno vsak 30. prebivalec. "Ocenjujemo, da je dovzetnih še približno četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 % učinkovita in ker imunost s časom upada. Hitrost cepljenja je približno 4 tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,2 % prebivalstva na teden," v najnovejši prognozi ugotavlja Leskovar in dodaja, da "delež različice omikron hitro narašča zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od različice delta." 

 | Avtor: IJS IJS

 | Avtor: IJS IJS

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 189, kar pomeni, da smo v temno rdeči fazi. "Dokler epidemija ne bo začela upadati, ne bomo podajali napovedi za prehod v rdečo fazo, saj so negotovosti prevelike," zaključi Leskovar. Spomnimo: v prejšnji napovedi (4.1.2021) je bila 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev 960.

otroci, samotestiranje Covid-19 Zdravje Deltakron verjetno posledica napake


 

Komentarjev 18
  • rd2dmk2 12:04 12.januar 2022.

    tip reče cepivo ni 100% učinkovito.. pišuka še na pote rosu si včasih imel boljše švercerje, ko si kupil namest VCR cegu v škatli.. naj rajš pove : cepivo je okol 0,01°% učinkovito.

  • Avatar letsgobrandon
    letsgobrandon 04:47 12.januar 2022.

    Za božička sem si zaželel da bi virus mutiral v nekaj podobnega kot herpes...Herpovid se slis ful dobr...sam upam da nebo una verzija k izbruhne na PP.

  • Avatar Tammliola
    Tammliola 00:12 12.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m