Slovenija
8820 ogledov

UKC: Toliko je obolelih pacientov in toliko zdravstvenega osebja.

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
V UKC Ljubljana je zaradi koronavirusa vse več zaposlenih v izolaciji in karanteni, ustanova pa prehaja v fazo 3.

''UKC LJ v zadnjem času beleži dvig hospitalizacij. V nekaj dneh smo jih presegli 220, kar je bilo nazadnje nekaj časa pred novim letom. Intenzivna terapija stoji. Res je, da ni bilo v zadnjih dnevih več sprejemov, vendar tudi ni bilo odpustov,'' je danes na novinarski konferenci uvodoma pojasnila predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc.

Bolnišnično oskrbo potrebujejo tudi bolniki, okuženi z omikronom. Med njimi prevladujejo bolniki, kjer je bila nova različica odkrita ob sprejemu ali slučajnem testiranju. ''Bolniki niso imeli težav, ki jih običajno pripisujemo koronavirusu, imeli pa so druge osnovne težke bolezni, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija,'' je Lejko Zupanc opisala njihovo stanje.

En bolnik na enoti intenzivne terapije je intubiran zaradi težkega poteka bolezni zaradi okužbe z omikronom. Gre za necepljenega bolnika brez osnovnih bolezni, starega nekaj čez 50 let.

Bolnišnično oskrbo potrebujejo tudi 4 porodnice, 2 pacienta sta na izventelesnem krvnem obtoku. Hospitaliziranih je tudi nekaj otrok, zaradi covida in zapletov pri sistemskem vnetnem odgovoru.''Ta hip na srečo nismo imeli veliko smrtnih primerov in upam, da bo tako tudi ostalo,'' se je izrazila infektologinja.

Dodala je, da bodo v zdravstvu izvajali testiranje PCR dokler bodo zmogli, ker menijo, da so zdravstveni kader in bolniki najbolj ogrožena populacija. V lastnem laboratoriju bodo povečali kapacitete. "Upam, da se bo situacija prej umirila, kot bi prišli do tega, da bi bolnike hospitalizirali samo na osnovi hitrih testov. Imamo nekaj slabih izkušenj in tega si ne želimo," je dejala Lejko Zupanc.

UKC LJ prehaja v tretjo fazo organizacije dela zaposlenih

Kljub temu se povečuje število okuženih zaposlenih in tistih zdravstvenih delavcev, ki jim je bila odrejena karantena.

Danes je potekal sestanek razširjene poveljniške skupine, v katerem so najbolj pomembne stroke UKC LJ, na katerem so sklenili, da klinični center prehaja v fazo 3. ''Število zaposlenih, ki so umaknjeni iz delovnega procesa, je že preveliko,'' je dejala Lejko Zupanc in dodala, da je to ukrep, ki bo pomagal zagotoviti ustrezno oskrbo vseh bolnikov.

To pomeni, da bo svoje delovne procese pod določenimi pogoji nadaljevalo tudi osebje, ki bi jim sicer moral biti odrejen ukrep karantene. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Zaradi okužbe s koronavirusom bolniško odsotnih 165 zaposlenih, v karanteni pa je 132 zaposlenih. V UKC Ljubljana imajo samo v prvih desetih dneh januarja toliko okuženih kot na mesečnem nivoju v novembru in decembru. Vir okužbe je večinoma domače okolje. V okviru tretje faze bodo prilagodili delovni proces tudi tako, da bodo prilagodili testiranje zaposlenih cepilnemu statusu, izpostavljenosti okužbi in oddelku, kjer dela.

Ugotovili so tudi, da so posamezni deli bolnišnice, ki so kritični za obstoj, dobro pripravljeni. Tako v UKC LJ ne pričakujejo večjih problemov z zalogami in dobavami.

''Ključni problem, ki ga imamo, je vzpostavljanje rdečih in sivih con za oddelke, ki niso namenjeni covidu,'' je opozorila Lejko Zupanc. Nadalje ocenjuje, da predstavlja kritično točko tudi internistična prva pomoč, na kateri so večinoma necovidni pacienti, pa vendar lahko kljub vsem ukrepom tam tudi lahko pride do vnosa okužbe, saj je potrebno hitro ukrepanje.

30 % odsotnih delavcev je odsotnih zaradi covida-19

Vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič je dejala, da se je UKC Ljubljana začel soočati s pomanjkanjem kadra: ''Danes je odsotnih približno 10 % zaposlenih zaradi različnih razlogov, kot so karantena, bolniški dopust, uveljavljanje višje sile, nege otrok doma. Približno 30 % zaposlenih, ki je odsotnih, je na bolniškem dopustu zaradi covida.''

Kljub ukrepu krajšanja karantene na 7 dni, ki sicer velja od ponedeljka, Mrvičeva ocenjuje, da bodo ob zdajšnji rasti epidemije do konca tedna soočeni s situacijo, ko bodo tudi ti, ki so bili v visoko rizičnih stikih, še naprej v delovnem procesu, dokler jim ne bo potrjena okužba.

Danes je bilo potrjenih 28 okužb med zaposlenimi, kar predstavlja večjo logistično težavo za oddelke, je dodala. Težave predstavljajo tudi vdori na t.i. bele oddelke, saj gre za bistveno bolj virulentno različico, kljub dobremu sistemu testiranja.

Možnost za obiske ostaja odprta, a z omejenimi možnostmi. Obiskov prvih 7 dni praviloma ni, kasneje pa so mogoči po dogovoru z oddelčnimi zdravniki, z izpolnjevanjem PCT pogoja, nošenja mask in upoštevanja vseh navodil osebja.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 22
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 06:02 12.januar 2022.

    A zdr delavci niso precepleni ??????? Zakaj potem odsotnosti? Al pa cepivo ne deluje ??

  • Avatar Tammliola
    Tammliola 00:13 12.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 20:15 11.januar 2022.

    Sj je okuženega več zdravstvenega 3x cepljenega osebja, kot je vseh ostalih kovi bolnikov v KC. A ni to nekam čudno .... Haloooooooooooooooo