Zdravje > Aktualno
29 ogledov

Pomaga ubijati nekatere rakave celice

slovenija 05.10.07, konoplja, marihuana, droga, foto Dejan Mijovic slovenija 05.10.07, konoplja, marihuana, droga, foto Dejan Mijovic
Ugotovitve ene izmed raziskav navajajo, da lahko izvlečki iz celih rastlin konoplje upočasnijo rast nekaterih rakavih celic, med drugim tudi rakave celice enega najhujših vrst možganskih tumorjev.

Nacionalni inštitut za zlorabo drog v ZDA je v svoji objavi o marihuani navajal tudi nove raziskave o vplivu izvlečkov marihuane na rakave celice, piše Daily Mail.

“Nedavne raziskave na živalih so pokazale, da lahko izvlečki marihuane pomagajo ubiti nekatere vrste rakavih celic, nekatere pa zmanjšajo,” pravijo. Ugotovitve ene izmed raziskav navajajo, da lahko izvlečki iz celih rastlin konoplje upočasnijo rast nekaterih rakavih celic, med drugim tudi rakave celice enega najhujših vrst možganskih tumorjev. Poleg tega raziskave na miškah kažejo, da ti izvlečki konoplje povečujejo pozitivne učinke sevanja na rakave celice.

So kot uspešno dopolnilo

V Sloveniji sicer že od letošnjega januarja zdravniki lahko v nekaterih primerih predpišejo zdravila na podlagi konoplje. Naš razširjeni strokovni kolegij za onkologijo je sicer že pred časom sprejel mnenje o uporabi konoplje v medicini, ki je tudi stališče onkološkega inštituta: “Uporaba konopljinih pripravkov v smislu zdravljenja raka ni dokazana in se zato ne izvaja nikjer po svetu.” Zato pojasnjujejo: “Izsledke omenjene raziskave ne moremo strokovno komentirati, saj jih poznamo zgolj iz objav v medijih.”

“Pri bolnikih z rakom lahko zdravila na osnovi kanabinoidov predpisujemo bolnikom s simptomi, kot so slabost, bruhanje, neješčnost, izguba telesne teže, motnje spanja ali bolečina,” pravijo. Po mednarodnih smernicah kanabinoidi niso zdravilo prvega izbora, ampak jih pri bolnikih s težje obvladljivimi simptomi uporabljamo kot uspešno dopolnilo k uveljavljenim zdravilom in v tem je njihova dobrobit. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.