Zdravje > Aktualno
34518 ogledov

Razlike: Pri angleški različici virusa bodite pozorni predvsem na te simptome

Testiranje za covid-19 v Kranju Profimedia
Študija pokazala, da sta izguba okusa in vonja pri tej različici manj pogosta.

Zdi se, da so simptomi COVID-19, kot so kašelj, utrujenost, bolečine v grlu in mišicah, pogostejši pri ljudeh, okuženih z novo, angleško različico koronavirusa, ki je bila prvič ugotovljena v Združenem kraljestvu. Kot je znano, se ta novi tip -  v stroki uveljavljeno ime je B 1.1.7, prvič so ga zasledili septembra v Kentu - širi lažje kot prejšnja oblika virusa. Trenutno prevladuje po vsej Veliki Britaniji, kar je povzročilo hiter porast števila primerov in vnovično zaustavitev javnega življenja na Otoku. 

Imamo ga tudi v Sloveniji

Iz našega Nacionalnega laboratorija za zdravje, hrano in okolje so včeraj sporočili, da so to angleško različico novega koronavirusa potrdili v decembrskem vzorcu, pri katerem so v začetku januarja poročali o zelo verjetni prisotnosti tega novega tipa virusa. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje  Milan Krek je pojasnil, da naj bi v Sloveniji šlo pri dveh odstotkih okuženih za angleško različico.

Študija britanskega urada za državno statistiko (ONS) izvedena na 6000 bolnikih, je zdaj pokazala, da sta izguba okusa in vonja pri tej različici manj pogosta.

Analiza ONS je sicer preučevala simptome, o katerih so poročali ljudje do enega tedna pred pozitivnim testom na novo različico koronavirusa. Primerjali so jih s tistimi, ki so novi koronavirus prebolevali po stari različici. Obstajata še dva tipa -  iz Južne Afrike in Brazilije - ki prav tako krožita, vendar ne tako silovito.

Raziskava je še pokazala, da so glavobol, težko dihanje, driska in bruhanje še vedno pogosti in so podobni pri vseh različicah koronavirusa.

Stroka pojasnjuje

Sicer je angleški tip bolj nalezljiv in ustvarja večjo virusno obremenitev. Po mnenju stroke, bi to lahko privedlo do širšega širjenja okužbe v telesu in bi lahko pojasnilo večjo pogostnost kašlja, bolečin v mišicah in utrujenosti pri ljudeh. "Nekatere od teh sprememb v različnih delih virusa lahko vplivajo na imunski odziv telesa in vplivajo tudi na vrsto simptomov, povezanih z okužbo," povzema BBC. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar Mirč Sla
    Mirč Sla 19:11 02.februar 2021.

    Nehajte že enkrat s temi podatki.

  • Avatar Leon
    Leon 15:27 02.februar 2021.

    Pri angleški različici virusa bodite pozorni predvsem na simptome .....IZGUBE RAZUMA VLADNIH GOVORCEV .

  • astrid74 15:00 02.februar 2021.

    Izguba VOHA in okusa, ne vonja!