Slovenija
25088 ogledov

Krek: Tako resna je nevarnost tretjega vala že ta mesec

Milan Krek, direktor NIJU Nebojša Tejić/STA
"V zadnjih nekaj tednih imamo počasen upad, a smo v tem tednu opazili tudi počasno rast. Ta upad je varljiv, potrebno je spremljati dogajanje, bomo videli, kaj se bo tem tednu zgodilo," je na novinarski konferenci povedal direktor NIJZ Milan Krek.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

"Če bi bili zelo uspešni, bi morala biti sedemdnevna incidenca precej pod 14-dnevno, a se je ustalila. Delež sedemdnevne v 14-dnevni je šel z 41 na 50 odstotkov, kar kaže na poslabšan trend," je opozoril. 

 | Avtor: NIJZ NIJZ

"Kaj je dobro, število umrlih upada, strmo, upam, da se bo ta trend nadaljeval," pravi Krek, ki se je v nadaljevanju osredotočil na primerjavo med Slovenijo in drugimi državami. 

 | Avtor: NIJZ NIJZ

To je primerjava z drugimi državami, smo tam nekje pri vrhu, pred nami še Češka, Španija in Portugalska. Oglejte si Nemčijo, ki ima 266, pa Nizozemsko, 431.

 | Avtor: NIJZ NIJZ
"V naši državi se velikokrat uporablja pridevnike, da smo zelo strogi, da so ukrepi zahtevni, bolj strogi kot v drugih državah. Slovenija sodi med tiste države, ki nima zelo strogih ukrepov, če pogledate, Nizozemska in Nemčija imata bistveno bolj stroge ukrepe," pravi Krek. 

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Spomladi smo imeli bolj stroge ukrepe.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

"Vse države, vključno s Slovenijo smo v temni barvi, smo v skupini zahodnoevropskih držav, ki sprejemajo ukrepe. Tudi po smrtnosti sodimo med večino držav, ne izstopamo," je dejal Krek. 

 | Avtor: NIJZ NIJZ

"Popolno zaprtje šol, veliko se govori o tem, če pogledate, so nekatere države že bolj stroge: Velika Britanija, Nemčija, Romunija, Portugalska. Spet vas opozarjam,, da ima Nemčija bistveno manj okuženih na sto tisoč kot mi, tudi Nizozemska. Javne prireditve so v večini držav prepovedane. Združevanje ljudi je v večini držav prepovedano, čeprav imajo mnoge države bistveno manj okuženih kot mi," je izpostavil Krek. 

 | Avtor: NIJZ NIJZ

 | Avtor: NIJZ NIJZ

"Povsod se vsaj priporoča nošnja mask," je še povedal Krek. 

 | Avtor: NIJZ NIJZ

"Za koliko se je zmanjšalo redno odhajanje na delo v času epidemije. Ukrep dela od doma je eden najbolj učinkovitih ukrepov. Smo dokaj nizko, Velika Britanija ima 29 odstotkov, Nizozemska 18, Nemčija minus 15," je opozoril Krek. 

 | Avtor: NIJZ NIJZ

 

Če ne bi bilo britanskega seva, bi bilo konec maja ali junija

"Z ukrepi, ki jih imamo, bi se maja ali junija epidemija izpela, to je naša realnost v tem trenutku. Ta trend pa še ne upošteva britanskega seva. Stanje v Evropi je alarmantno, cela Evropa se boji britanskega seva, v EU je že južnoafriški, v Avstriji so ga že odkrili. Situacija v Evropi je zelo nestabilna, če se bo začel širiti z vso svojo močjo, znamo priti v tretji val," je opozoril Krek. 

"Britanski, južnoafriški in brazilski sev se hitreje širijo, če je več okužb je več hospitaliziranih in mrtvih, po prvih opazovanjih je tudi večji delež mrtvih. Registrirana cepiva na dva nova seva delujejo, za brazilsko se še preučuje. Znane preventivne ukrepe moramo še dosledneje izvajati, ti novi sevi so lahko uničujoči. Prisotna je velika skrb držav EU, zato se izvajajo ukrepi zapiranja šol in drugih dejavnosti," je pojasnil. 

Institut Jožef Stefan je v analizi zapisal, da bi lahko v primeru širjenja britanskega seva vrh doživeli sredi marca. Krek je glede tega bolj skeptičen. "Nisem čisto prepričan, da bomo šele sredi marca imeli vrh britanskega seva. Če mu bomo dali možnost, da se bo razmnožil med nami, se bo zelo hitro razvil. Konec februarja je lahko situacija že kar huda," je ocenil. Resno je treba spremljati celotno situacijo, saj ne vemo, katera varianta je naslednja. Na NIJZ po njegovih zagotovilih vsakega pozitivnega pokličejo in mu dajo navodila za njegove kontake. "Vedno se, ko dobimo dodatni test PCR pozitiven na britanski sev, še posebej potrudimo, da naredimo sledenje do konca," je dodal. 

Cepivo, cepljenje COVID-19 V SLO Zdravje Prispela nova pošiljka, tako bo potekalo cepljenje

Hude posledice, tudi za otroke

"Neupoštevanje ukrepov ima znane in neznane posledice, virus je nov, še eno leto ga ne spremljamo, marsikaj je še uganka. Vemo, da virus prizadene skoraj vse organe, vseh dolgotrajnih posledic bolezni niti ne poznamo. Ljudje se morajo na novo naučiti hoditi, spremlja jih utrujenost, kognitivne motnje, težave s koncentracijo, poškodbe srca, težave z dihanjem, pljučne embolije, venske tromboze," je opozoril Krek. 

"Zmotno je prepričanje, da otroci nimajo posledic. Večorganski vnetni sindrom se razvije, infekcija je bila asimtomatska, sploh niso vedeli, da so otroci zboleli, potem pa se pojavi izpuščaj, bolečine v trebuhu, visoka temperatura, prizadetost srčne mišice, pogosto potrebujejo intenzivno nego. Vsi se moramo obnašati tako, kot da smo v karanteni, dokler ne zmanjšamo števila okuženih," je še dodal. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • krucefiks 09:04 02.februar 2021.

    https://www.facebook.com/AndjelkoNovi/videos/3982793238420634

  • krucefiks 21:32 01.februar 2021.

    treba bo spet uvest ,smrt fašizmu,svoboda narodu

  • Janez 16:39 01.februar 2021.

    Tretji val?? Kdaj se pa je zaključil drugi val?? Za prvega vem , ker so takrat letali aeroplani nad Slo. in naj bi bili prvi v EU po obvladovanju epidemije. Kdor laže tudi krade!!