Zdravje > Aktualno
1337 ogledov

Strto srce: Ugotovili, zakaj nekateri tudi umrejo

depresija, žalost, utrujenost Žurnal24 main
Pomemben korak k razumevanju, zakaj ljudje zbolevajo in umirajo zaradi globoke žalosti.

V študiji ameriških znanstvenikov, objavljeni v ugledni reviji Psychoneuroendocrinology piše, da so imeli posamezniki, ki so tri mesece pred tem izgubili ljubljeno osebo v telesu višjo raven citokinov (7 odstotkov) in nižjo variabilnost srčnega utripa. Gre za ključna dejavnika, ki povečujeta tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, vključno s smrtjo. Avtorji navajo, da je njihova študija prva, ki je dokazala neposredno povezavo med globoko žalostjo ter stopnjami rasti citokinov in spremembami srčnega utripa.

Citokini so označevalci imunskega sistema. Gre za majhne beljakovinske molekule, ki pospešujejo vnetje in imunske procese v telesu.

Zato ljudje umirajo od žalosti in ljubezni

"V prvih mesecih po izgubi zakonca, se je pri vdovah in vdovcih tveganje za smrt povečalo za 41 odstotkov," je povedal glavni avtor študije in profesor psihologije na teksaški univerzi Rice. "Še bolj pomembno je to, da se 53 odstotkov tega povečanega tveganja nanaša na bolezni srca in ožilja. Ta študija je pomemben korak k razumevanju, zakaj ljudje zbolevajo in umirajo zaradi globoke žalosti," je dodal profesor.

Žalost Takotsuba vedno več Zdravje Takotsubo: Zlomljeno srce lahko povzroči enako škodo kot srčni napad

Študija je pokazala, da so imeli udeleženci raziskave za 47 odstotkov nižjo stopnjo spremenljivosti srčnega utripa. Variabilnost srčne frekvence je znan indikator trenutnega stanja in ”stopnje stresa” avtonomnega živčnega sistema. Izračunana je na podlagi konstantno spreminjajočih se časovnih intervalov med posameznikovimi utripi srca. Visoka variabilnost kaže boljše kardiovaskularno stanje posameznika. 

jok, ženska, žalost Zdravje Kaj se dogaja z nami, ko imamo zlomljeno srce

Tudi te ljudi je treba zdraviti

Sicer se je pri žalujočih udeležencih raziskave, starimi od 51 do 80 let, pokazalo še za 20 odstotkov večje tveganje za depresijo. Fagundes upa, da bodo imeli zdravstveni delavci po raziskavi boljše razumevanje do bioloških mehanizmov, ki sprožijo globoko žalost in bodo bolje pokrbeli za zdravljenje teh ljudi: "Seveda omenjeni dejavniki niso enaki pri vseh, vendar obstajajo in to je treba poudariti,"  je dodal.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.