Zdravje > Aktualno
49 ogledov

Tisti z migrenami in glavkomom, pozor

zdravila Shutterstock
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenija uvaja novi dve terapevtski skupini zdravil. S tem naj bi prihranili več kot milijon evrov.

Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) v prihodnjih tednih uvaja dve novi terapevtski skupini zdravil, za migreno in glavkom. Prvo naj bi uvedli konec tega meseca, drugo pa sredi oktobra. Na račun terapevtske skupine zdravil za migreno nameravajo v zdravstveni blagajni letno prihraniti dobrih 336 tisoč evrov, na račun terapevtske skupine zdravil za glavkom pa dobrih 691 tisoč evrov.

Terapevtska skupina zdravil s triptani vključuje zdravila za kratkotrajno zdravljenje migrenskih napadov z avro ali brez nje. V skupino so uvrščena vsa zdravila s triptani v peroralni obliki s šestimi učinkovinami (sumatriptan, naratriptan, zolmitriptan, rizatriptan, eletriptan, frovatriptan). Nova terapevtska skupina je razdeljena v dva razreda primerljivih odmerkov glede na jakost zdravil.

Vsaj eno zdravilo krije obvezno zavarovanje

Lani je prejelo vsaj en recept za triptan 13.371 oseb, pojasnjujejo na ZZZS. Navajajo, da nova terapevtska skupina zdravil ne vključuje zdravil z učinkovino sumatriptan pršilo za nos in sumatriptan raztopina za injiciranje, in sicer zaradi drugačnega načina uporabe. Primerni sta namreč za bolnike, ki jim je slabo in bruhajo ter ne morejo zaužiti peroralne oblike. Ob tem poudarjajo, da je v vsakem razredu primerljivih odmerkov najmanj eno zdravilo, ki ne presega najvišje priznane vrednosti, ki jo v celoti krije obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zato za takšno zdravilo ni potrebno doplačilo.

V primeru zdravstvenih razlogov, ko enakovredno zdravljenje z drugim zdravilom iz terapevtske skupine zdravil ni možno, pa lahko zavarovana oseba prejme zdravilo brez doplačila, enako kot to že velja za medsebojno zamenljiva zdravila, še navajajo na ZZZS. V terapevtsko skupino zdravil z lokalnim delovanjem za zdravljenje glavkoma pa so zajeta omenjena zdravila v obliki očesnih kapljic, ki vsebujejo eno ali dve od 15 različnih učinkovin (brimonidin, dorzolamid, brinzolamid, timolol, betaksolol, latanoprost, bimatoprost, travoprost, tafluprost, bimatoprost in timolol, brinzolamid in timolol, brimonidin in timolol, dorzolamid in timolol, latanoprost in timolol ter travoprost in timolol) ter imajo enako terapevtsko indikacijo - zdravljenje povišanega očesnega tlaka pri bolnikih z glavkomom odprtega zakotja in/ali očesno hipertenzijo, je razvidno iz sklepa o določitvi terapevtske skupine.

V omenjeno terapevtsko skupino ni vključno zdravilo z učinkovino acetazolamid, ki je edino v obliki tablet. To zdravilo s seznama nujnih neregistriranih zdravil je namenjeno le tistim redkim bolnikom, pri katerih zdravljenje s kapljicami ne zadostuje, pojasnjujejo na ZZZS. Glavkom je kronična napredujoča očesna nevropatija in drugi najpogostejši vzrok slepote v razvitih državah. Od obolelih za glavkomom jih pet do deset odstotkov oslepi na obe očesi. Zdravljenje glavkoma je osredotočeno na znižanje očesnega tlaka. Znižanje očesnega tlaka pri primarnem glavkomu odprtega zakotja upočasni ali ustavi napredovanje okvare, navajajo na ZZZS.

V letu 2013 je vsaj en recept za zdravila z lokalnim delovanjem za zdravljenje glavkoma prejelo 29.820 oseb, še navajajo na ZZZS. Izdatki za omenjena zdravila so od junija 2013 do maja letos znašali dobra 4,2 milijona evrov. Na ZZZS ocenjujejo, da bi določitev najvišje priznane vrednosti za to terapevtsko skupino zdravil glede na te podatke lahko prinesla dober milijon evrov celotnih prihrankov, od tega za obvezno zdravstveno zavarovanje 691.265 evrov prihrankov na letni ravni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.