Zdravje > Aktualno
61 ogledov

Titove oljke vidne iz zraka

Titove oljke Google Maps
Na Hrvaškem znova aktualne Titove oljke v Istri

Titov nasad oljk v Istri ima  88 dreves, toliko let je namreč preživel nekdanji predsednik skupne države Josip Broz Tito. Vsaka črka je velikosti približno 20 metrov, celoten napis pa je širok okoli 70 metrov. Napis je možno prebrati tudi na Google maps.

Nasad dreves, ki simbolizirajo mir, so prebivalci Vabrige zasadili nekaj let po Titovi smrti leta 1980, ko so v nekdanji Jugoslaviji na podobne načine z 88 rožami, drevesi ali kamni ohranjali spomin na jugoslovanskega predsednika, vaščani pa so prepričani, da naj tak ostane tudi danes, čeprav ga je mogoče prepoznati samo z zraka.

Titov oljčni nasad  velik približno 0,2 hektarja je sicer včeraj objavil hrvaški kmetijski portal agroklub.com. Kot so zapisali,  nasad predstavlja "nostalgijo ali šalo na račun sinonima bivše države".

Kaj hitro za tem se je oglasil hrvaški poslanec v Evropskem parlamentu Ivan Jakovčić (Alde) in na Facebooku pozval hrvaški svet za soočanje s posledicami oblasti nedemokratičnih režimov, naj odloča tudi o usodi teh Titovih oljk: "Naj komisija za soočanje s preteklostjo odloča še sajenju oljk v Istri - regiji, številka ena svetu, kar se kakovosti olja tiče," je zapisal poslanec.

Svet za soočanje s posledicami oblasti nedemokratičnih režimov, ki naj bi po enem letu med drugim predlagal, kako naj bi obravnavali simbole totalitarnih režimov 20. stoletja, so Hrvati ustanovili prejšnji teden.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Frančišek 12:58 09.marec 2017.

    Tako je.Bravo Sabotin.Bravo Cro Istra.Ponašajte se še naprej z imenom balkanske smrti za vsaj (1mio)1.000.000.000ljudi vseh bratskih narodov Balkana in Slovenije!Naj se v vesolje vidi ime 3.krvoloka Evrope!Že samo, da je zajahal položaj 1.sekretarja KPJ ...prikaži več je Stalinu ovadil od 1936 do 1940, po krivem obtožil za smrt s kroglo v tilnik oficirja NKVD , čez 800 vodilnik komunistov original KPJ stranke 1909.To je bil kolovodja imenovani Valter smrt - genijalni pedofil-prva žena 13letnica, , ženskaroš prve lige, strahopetec-ki se je v Drvarju hotel predati Švabom-pa so mu preprečili škoda, genialni trgovalec med Vzhodom in Zahodom in združevalec nezdružljivih neuvrščenih (kao!)

  • slajan 17:50 08.marec 2017.

    Tudi Jasenovac se vidi iz zraka, pa se ne sekirajo kaj preveč