Zdravje > Aktualno
35144 ogledov

Padla je odločitev: Če živite v teh regijah, boste cepljeni kasneje

cepljenje Epa
V torek bodo predstavili načrt cepljenja. Tiste iz bolj ogroženih regij bi cepili prej.

"Po izmenjavi izkušenj in informacij s kolegi, predsedniki vlad in ministri za zdravstvo drugih evropskih držav, ugotavljamo, da je pred nami še nekaj zelo zahtevnih tednov, preden bodo učinki cepljenja dejansko začeli zaustavljati epidemijo," je na novinarski konferenci dejal premier Janez Janša.

Premier je poleg načrta možnega sproščanja ukrepov, predstavil tudi dinamiko cepljenja proti Covidu-19. Kot je znano, so prvi odmerki cepiva v Slovenijo prispeli okoli božičnih praznikov, prvi so bili cepljeni varovanci v domovih za upokojence in zdravstveni delavci. Novih 16 550 doz cepiva dobimo v ponedeljek, razdeljena bodo po zdravstvenih domovih, po njegovem bo stroka v programu cepljenja upoštevala tudi regije. 

Natančnejši program cepljenja bo pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). "Načrt cepljenja po tednih posameznih kategorij prebivalstva in regionalnih prednosti vsaj za januar in februar, okvirno tudi za naprej do konca junija, bodo pristojni predstavili v torek," je dodal. 

Cepljenje glede na epidemiološko sliko v regiji

Na vprašanje, kako bo to cepljenje potekalo po regijah, je Janša odgovoril, da bo še kar nekaj doz namenjenih drugemu odmerku, kar pomeni, da bi zdravstveni domovi zaenkrat prejeli le po deset doz na enega zdravnika. "Zato je vprašanje, če se to splača," je še povedal. ( Na spodnjem grafu Sledilnika za covid-19 prikaz okužb po regijah).

"Cepiva do konca januarja za prvo cepljenje ne bo toliko, kot kažejo številke. Stroka bo morala to na novo oceniti. V času prejšnjega ministra so se stvari podvajale med NIJZ-jem in ministrstvom za zdravje. Zdaj smo se odločili, da to prevzame NIJZ. Zato ta novi načrt, ki ga bodo preko vikenda pripravili NIJZ. Od torka naprej bomo torej imeli logistični načrt, saj so zdaj znane količine cepiva, česar prej nismo imeli," je pojasnil predsednik vlade.

Doslej je bilo v Sloveniji cepivom Pfizer/BioNTech cepljenih 12.265 oseb - oskrbovancev v domovih starejših in zdravstvenih delavcev. Doslej smo dobili 33 tisoč odmerkov, tedensko do konca marca pa naj bi ga dobivali še po dobrih 16 tisoč odmerkov. "Vendar vsi računamo, da se bo stanje glede najav, dobav cepiv za čas od sredine marca naprej bistveno popravilo glede na sedaj dobljene napovedi."

Kaj pa tretje cepivo?

Gled napovedi EK o podvojitvi cepiva je Janša dodal. "Žal šele aprila, glede na to, da so proizvodne kapacitete zasedene. Možnost za dobave pred tem so proizvodne kapacitete, ki se dogovarjajo, da se bodo vzpostavile, upamo, da s bodo res zgodile. Upamo tudi, da bo cepivo Astra Zeneca odobreno čimprej, ker je EK rezervirala največje količine tega cepiva. AstraZeneca je bila takrat, ko so se pogodbe sklepale, najbolj obetavna. Pričakuje se odobritev v kratkem, to bi bistveno popravilo dobave od februarja naprej."

Prva država, kjer že uporabljajo cepivo podjetja Astra Zeneca, je sicer Velika Britanija. Pristojni načrtujejo, da bodo s tem cepivom v prihodnjih mesecih cepili več milijonov Britancev. Glavna prednost tega cepiva sicer je, da je izjemno poceni, poleg tega pa je dolgo obstojno že v hladilniku.

Kdaj bomo dosegli 60- odstotno precepljenost?

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju. Anže Petkovšek
Po evropskih napovedih naj bi cepljenje bistveno vplivalo na potek epidemije od začetka pomladi naprej, je pojasnil premier. "Računamo, da bo cepljenje vsaj glede najbolj tragičnih posledic bolezni imelo vpliv že prej - glede na to, da najprej cepimo ostarele, ki so izpostavljeni v domovih, potem nad 85 in 75 let, kjer je smrtnost najvišja. To bi se lahko poznalo v prvi polovici februarja." 

Glede na ankete, ki kažejo, da se veliko ljudi ne nameravati cepiti, je po Janševem prepričanju pripravljenost nad cepljenjem pri nas "daleč nad tem," kar odražajo ankete, še posebej v populaciji nad 60 in 65 let. "Imamo več kot 400 tisoč sodržavljanov, ki so starejši od 65 let, pripravljenost na cepljenje v tej kategoriji, ki je najbolj ogrožena, je veliko. V tem primeru kampanjia "jutri se cepite", ni potrebna, ker še nekaj časa ne bomo imeli dovolj cepiva." 

Je Slovenija naročila manj cepiva Moderna?

Italijanski portal Politico danes navaja, da so nekatere države EU naročile veliko manj cepiva Moderne, kot bi bile upravičeno. To so Poljska, Bolgarija, Belgija, pa tudi Slovenija. Slovenija naj bi na primer naročila le 26 tisoč doz cepiva Moderne, čeprav bi bila upravičena do več kot 600 tisoč doz. "Prvič slišim, da bi se Slovenija čemu odpovedala. Nasprotno, odkar vodim to funkcijo, smo dodatno naročili milijon doz cepiva in o takšni številki se pogovarjamo tudi danes. Kjerkoli lahko dobimo več in prej, se za to odločimo," je na vprašanje o tem, ali je Slovenija res naročila samo 26 tisoč doz, na novinarski konferenci odgovoril Janez Janša

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 22
  • jakec1575 21:07 10.januar 2021.

    Torej bodo zurerji po zidanicah in odprtih gostilnaih v kleti nagrajeni???? Ker so bolj Slovenci od ostalih Slovencev??? Jansa ti si fukjen.

  • Avatar spider2020
    spider2020 10:09 09.januar 2021.

    svećkarji nori, vas bomo cepili v tiste vaše prazne možgane, plus cepivo proti steklini, da ne boste nikoli već izvajali represije nad narodom, potem pa v prisilni jopič in eno po kepi

  • Avatar jate
    jate 21:53 08.januar 2021.

    ne se bat ,ne bomo se grebli za cepivo...nč bat