Zdravje > Aktualno
3465 ogledov

"Zdravnik je prisoten le nekaj ur dva, tri in redkokje štiri dni v tednu"

Zdravnik Reuters
Še vedno nič bolje. Ponekod oskrbovanci ne dobijo niti osnovnih zdravstvenih in higienskih storitev.

V društvu Srebrna nit, ki se bori za pravico starostnikov do primerne oskrbe v domovih, negovalnih bolnišnicah in hospicih pa tudi za pravico do dostojne smrti, znova opozarjajo na nesprejemljive prakse v nekaterih naših domovih za starejše, kjer oskrbovanci ne dobijo niti osnovnih zdravstvenih in higienskih storitev.

Oskrbovanec enega od domov dr. Ignacij Voje je na primer že januarja vsem odločevalcem v Sloveniji jasno povedal, da bo tudi njim "enkrat dovolj". "Tudi mi smo sposobni biti glasni in se javno upreti na Prešernovem trgu pred Prešernovim spomenikom."

Odzval se je le minister Šabeder

S prošnjo, naj jih "jemljejo resno," so sredi maja pristojnim v javnem pismu predlagali več ukrepov, zapis s konkretnimi predlogi pa sta poleg premierja Marjana Šarca prejeli tudi ministrstvi za delo in za zdravje, varuh človekovih pravic, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Skupnost socialnih zavodov Slovenije. "Ker smo bili seznanjeni, da od januarja do maja ni nič bolje, a je ponekje še slabše, čeprav je veliko dobrih domov za starejše, pošiljamo priloženo javno pismo najprej predsedniku vlade gospodu Marjanu Šarcu, da bo pomagal, da se konkretne aktivnosti za izboljšanje kakovosti življenja starejših takoj začnejo," je pojasnila predsednica društva Srebrna nit Biserka Marolt Meden, z opozorilom, da še vedno niso dobili konkretnih odovorov.

Stanovalci so vedno bolj bolni

Pravzaprav so jim kot edini odgovorili z ministrstva Aleša Šabedra, ki je danes prejel odgovor z novim opozorilom o neprimerni zdravstveni oskrbi ljudi, ki živijo v domovih za starejše. "Zdravnik je v domu prisoten nekaj ur dva, tri in redkokje štiri dni v tednu, stanovalci pa vedno bolj bolni," je zapisala predsednica Srebrne niti, ki je opozorila tudi na normative zdravnikov v teh domovih.

V društvu opozarjajo, da je diskriminacije v zdravstveni obravnavi starejših vse več, ko se zdravnik za preventivo (DORA, ZORA, SVIT je treba podaljšati vsaj za pet let), diagnostiko, terapijo in rehabilitacijo odloči na podlagi letnice rojstva in ne bolnega pacienta!

Upokojena nekdanja poslovna direktorica Pediatrične klinike, ki se danes vneto zavzema za pravice oskrbovancev v domovih, je še zapisala, da imajo starejši enake pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. "Ko stanovalec pride v dom, dobi novega osebnega zdravnika, ki ga ne pozna in ki ima premalo časa, da se poglobi v zdravstveno stanje starostnika." In še. "Prosimo, preverite normative zdravnikov tudi v domovih starejših in njihove delokroge. Glede na pomanjkanje zdravnikov je treba razmišljati o referenčnih medicinskih sestrah v domovih, ki bi vodile urejene kronične bolnike, urejale pripomočke za inkontinenco in bile za to ustrezno plačane."

Kaj so predlagali pristojnim?

Področje starejših, za katero zdaj skrbita ministrstvi za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter za zdravje, mora preiti pod en sam resor.

Kadrovski normativi za zdravstveno in negovalno osebje v domovih glede na vse večje potrebe po strokovni oskrbi niso zadostni, zato jih je treba prevetriti.

Ponekod je treba plačevati že najbolj osnovno oskrbo 

Urediti je treba enoten nabor plačljivih storitev v domovih. Seznami takšnih storitev se zdaj namreč razlikujejo od doma do doma, na njih pa se pogosto znajdejo osnovne storitve zdravstvene in socialne oskrbe ter storitve, povezane z nego, prehranjevanjem in higieno.

V pravilniku o metodologiji oblikovanja cen socialnovarstvenih storitev pa je treba po predlogu društva natančno določiti, kaj se lahko zaračunava, in onemogočiti samovoljno zaračunavanje dodatnih storitev. 

Ponudba tekočin in prehrana

Glede na številna opozorila oskrbovancev in njihovih svojcev je treba po navedbah društva poskrbeti za boljše pogoje vsakdanjega življenja v domovih. Tako naj bo ponudba tekočin, denimo čaja ali kompota, oskrbovancem nenehno na voljo, jedilniki morajo biti boljši, tistim, ki se ne morejo hraniti sami, pa naj bo zagotovljena pomoč pri hranjenju, so predlagali.

Kopel vsaj enkrat na teden

Po njihovem mnenju je nujno urediti tudi osnovne higienske pogoje, tako da bo kopel oskrbovancem zagotovljena vsaj enkrat na teden, plenice tistim, ki jih potrebujejo, pa se morajo menjati vsaj od trikrat do štirikrat na dan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ariani 01:18 05.junij 2019.

    Za elektriko lahko plačate za 40% manj, ne da bi pri tem zavajali in ne bi kršili zakona! Priporočam vsem, da preberejo ta članek - http://bit.do/slenergia Uporabljam ga že od decembra in plačam skoraj pol toliko!