Zdravje
8514 ogledov

Desetletni deček popil šest steklenic vode, sledilo je tole...

voda Profimedia
To se zgodi, ko ledvice ne prenesejo velike količine vode, zaradi česar raven natrija v krvi pade na kritično nizko raven.

Vemo, kako nevarna in zdravju škodljiva je dehidracija. Prvi simptomi izsušenosti so zmanjšana zbranost, pozornost in slabše spominske funkcije. Izsušenost lahko vpliva tudi na krvni tlak, krvni obtok, prebavo in delovanje ledvic. Hujše izsušitve pa že lahko ogrožajo življenje, navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, NIJZ. 

Zlasti poleti oziroma ko je bolj vroče, naj bi popili več vode, da bi telo ostalo hidrirano. Toda tudi preveč vode škodi.

Desetletni Ray Jordan iz Južne Karoline je zaradi tega skoraj izgubil življenje. Na zelo vroč dan je v eni uri popil šest steklenic vode. Slabo uro po tem so se začeli grozljivi simptomi, zaradi katerih so se starši zbali za njegovo življenje, piše Daily Mail. "Ray ni mogel nadzorovati svojega telesa, ustavile so se mu vse motorične funkcije."

Na srečo si je deček povsem opomogel. Zgodba je prišla v javnost na željo staršev, kot opomin na druge nevarnosti, ki prežijo v poletnih mesecih.

Popil šest steklenic

Rayeva mama Stacey je povedala, da se je deček nekaj ur pred hospitalizacijo zabaval s sorodniki, "tekal po hiši in skakal na trampolinu". Ko je postal žejen, je stekel v hišo po vodo.

"Ne vem, koliko je spil," je dejala Stacey, ki je šele pozneje odkrila, da je fant spil šest steklenic. V eni uri mu je postalo slabo. Dečkov oče Jeff je dejal, da Ray kar naenkrat ni mogel nadzorovati glave, rok. Videti je bil, "kot da bi bil zadrogiran, pijan, celo duševno prizadet." Zavladala je panika in dečka so odpeljali v bolnišnico. Tam so zdravniki opravili več testov in ugotovili, da gre za zastrupitev z vodo.

To se zgodi, ko ledvice ne prenesejo velike količine vode, zaradi česar raven natrija v krvi pade na kritično nizko raven. 

"Dali so mu nekaj za uriniranje, da bi izločil čim več tekočine iz telesa, ker se mu je okoli možganov začela pojavljati oteklina – zato ga je tako bolela glava," je še povedala dečkova mama.

"Nikoli mi ne bi prišlo na misel, da bi lahko bilo prekomerno pitje vode nevarno," je dodala. Do tega pa ne bi prišlo, če bi deček namesto navadne vode pil posebne športne napitke, tako imenovane izotonične pijače, ki vsebujejo ogljikove hidrate in elektrolite, ki zagotavljajo zadostno količino natrija v krvi. Zdravstveni delavci zato v posebej vročih dneh priporočajo izmenično uživanje vode in izotoničnih pijač.

Znaki zastrupitve z vodo

Najpogostejši simptomi zastrupitve z vodo lahko vključujejo:

  • glavobole, zmedenost, dezorientacijo,
  • slabost in bruhanje,
  • psihozo, bledenje, neprimerno vedenje, blodnje in halucinacije,
  • mišično slabost, krče, bolečine in utrujenost,
  • težko dihanje,
  • pogosto opravljanje male potrebe,
  • nihanje krvnega tlaka in motnje srčnega ritma,
  • hudo dremavost, epileptične napade, zastoje dihanja, možgansko hernijo in komo.

dezurni@styra-media.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.