Zdravje
2109 ogledov

Neverjetno, kaj naredi telesu že šestodstotna izguba tekočine!

glavobol Profimedias
Oceno izgube tekočine določimo s tehtanjem pred in po naporu: tako izmerimo izgubo oziroma morebitno premajhno nadomeščanje tekočine, kar nato upoštevamo pri treningih.

"Dehidracijo je najbolje preprečiti. To sicer najlažje prepoznamo z občutkom žeje, z bolj redkim odvajanjem vode, pozna se tudi na urinu, ki je bolj »zgoščen« in intenzivne rumene do rumenorjave barve," so nam pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ)

Dodajajo, da se že blaga dehidracija z 2-odstnotno izgubo tekočine lahko kaže s slabšo zbranostjo, pozornostjo, glavobolom, suhimi usti, upadlo kožo. 6-dstotno pomanjkanje pa privede do pospešenega srčnega utripa in padca krvnega tlaka, mišičnih krčev, ob večjem pomanjkanju pa lahko pride do zgostitve krvi in odpovedi krvnega sistema.

Kakšna je realna potreba po tekočini?

"Skozi vse leto, tudi v hladnejšem delu leta, je pitje tekočine potrebno za vzdrževanje ravnovesja vode v telesu. Približno dve tretjini teže telesa odraslega človeka predstavlja voda, pri majhnih otrocih pa celo do tri četrtine. Dejansko je telo vreča vode, v kateri neprestano potekajo življenjski procesi v celični ali izven celični tekočini," poudarjajo na NIJZ.

Dodajajo, da ima voda pomembno vlogo pri uravnavanju telesne temperature, prek krvi oskrbuje celice s hranili in kisikom, odplavlja odpadne snovi, nahaja se v prebavnih, sklepnih in drugih telesnih tekočinah, varuje organe in vezivna tkiva. Kot so že poudarili, že blaga izsušitev, to je zmanjšanje količine telesnih tekočin za dva odstotka, bistveno zmanjša telesne in duševne sposobnosti: "Zato je za dobro fizično in psihično delovanje našega telesa nujno potreben zadosten vnos tekočin, s hrano in pijačo."

Jezero, drsanje, zima | Avtor: Profimedia Profimedia

Ker telo nenehno izgublja vodo preko kože z znojenjem, preko ledvic z urinom, preko pljuč z izdihanim zrakom in preko črevesja z iztrebki, je nujno, da jo stalno tudi nadomeščamo. Samo z znojenjem lahko dnevno izgubimo tudi do enega litra vode. Te izgube se po navedbah NIJZ razlikujejo glede na to, kakšno hrano uživamo, koliko in kaj pijemo, od ravni telesne aktivnosti, zunanje temperature, oblačil, in tako dalje.

Vodno ravnovesje se po njihovih besedah doseže, če se izgube vode kompenzirajo z vnosom s hrano in pijačami ter presnovo. "S potenjem v zmernem okolju izgubimo približno 450 mililitrov vode na dan, z izhlapevanjem skozi dihala 250–350 mililitrov na dan in z blatom 100–200 mililitrov na dan. V povprečju odrasla oseba, ki sedi, izgubi približno dva do tri litre vode na dan, odvisno od podnebja, temperature zraka, relativne vlažnosti," opisujejo.

Ko se naša telesna temperatura dvigne, je edini mehanizem za povečanje toplotnih izgub, aktiviranje znojnih žlez, s čimer pride do potenja. 

NIJZ

Za odlično počutje morate piti

Kot pravijo na NIJZ, je prav optimalen vnos tekočin lahko odločujoč dejavnik dobrega počutja.

Piti je treba toliko, da se uravna izgubo vode: "Povprečno aktivni odrasli potrebujejo glede na svojo telesno težo dnevno približno 1,5 do 2 čitra tekočine, od tega v povprečju od 0,8 do enega litra zaužijemo s hrano, otroci in mladostniki pa naj bi dnevno potrebovali od 1 do 1,7 litra tekočine skupaj s hrano in pitjem."

Poudarjajo, da pitja vode ne smemo nadomestiti s pitjem kave, pravega čaja, sladkih in alkoholnih pijač: "Kofein in alkohol delujeta blago diuretično, kar dodatno pospešuje izločanje vode iz telesa. Kar nekaj vode je tudi v hrani."

trening, vadba, fitnes | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot velevajo na NIJZ, naj športniki nadomeščajo tekočino pred, med in po naporu: "Pri daljših naporih naj nadomeščajo tudi soli, ker je napor v vročini še večji, tudi nadomeščanje sladkorjev je pomembno. Za oceno izgube tekočine pomaga tehtanje pred in po naporu: tako izmerimo izgubo oziroma morebitno premajhno nadomeščanje tekočine, kar upoštevamo pri treningih. preprost test je tudi barva urina, če je temna in ni drugih vzrokov, je treba dodatno vnašati tekočino."

 
Komentarjev 2
  • Boschtjan Zupanchich 19:14 11.december 2022.

    Tole "strokovnjaki" žal tudi še vedno Ne vedo, da je pitje tekočine Zelo Odvisno od vrste Hrane ki jo jemo !!! ! !!! In žal tudi še ne vedo, da je kava izredno škodljiva za Človeško telo in tudi dušo, ...prikaži več še posebej pa za Ženski spol !!! ! !!! Žal je kava celo Bolj škodljiva kot znano mamilo opij !!! ! !!!