Zdravje
7149 ogledov

Fides zaostril stavko, tako bo delala večina zdravnikov

stavka zdravnikov
1/3
Anže Petkovšek
“Mogoče bo ta ‘normalni urnik’ pripomogel k temu, da se bo politika prebudila iz zimskega spanja," je dejal predsednik sindikata Fides.

Pogajanja med vladno stranjo in Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so se včeraj znova končala brez napredka. Dopoldne je potekal sestanek glavnega odbora Fidesa, kjer so odločali o zaostritvi stavke. Kako bo ta potekala po novem, so predstavili na novinarski konferenci.

Kot je pojasnil predsednik Fidesa Damjan Polh, so dopoldne sprejeli sklep  o preklicu soglasij za nadurno delo, kar pomeni, da bodo zdravniki in zobozdravniki od srede dalje delali le 40 ur na teden in ne več kot 16 ur neprekinjeno, kar je po njegovem v skladu z evropsko direktivo. 

Polh je dodal, da so zdravniki do zdaj stavkali od ponedeljka do petka, ob sobotah in nedeljah pa so imeli dežurstva. "Zdaj smo stavkali od ponedeljka do petka, čez vikend pa smo imeli dežurstva. Z odmikom soglasij prihajamo na sedemdnevni delavnik," je dodal Polh. To po njegovem pomeni, da bodo k uram prišteli tudi tiste ob sobotah in nedeljah. "Tu zna biti problem na oddelkih, kjer je zdravnikov malo. Obetajo se lahko motnje," je dejal. 

Nekatera soglasja bodo v veljavo stopi takoj, tak primer naj bi bila Splošna bolnišnica Celje in Onkološki inštitut Ljubljana. V nekaterih primerih pa bo preklic oziroma umik soglasij v veljavo stopil v 30 dneh.

"Groba ocena je, da je večina, več kot polovica torej, preklicala soglasje za nadurno delo. To je individualna odločitev, delodajalec ga mora tako razporediti, da se bo to upoštevalo. Zelo so za to poprijeli v Celju, na Ptuju, v Novem mestu, Slovenj Gradcu," je pojasnil. 

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Zdravniki so v torek stavkali. Anže Petkovšek
Ob tem je Polh znova opozoril na pomanjkanje zdravnikov, nekonkurenčnost delovnih mest v zdravstvu, kar po njegovem "generira začarani krog, v katerem se vrtimo in ne najdemo rešitve." “Mogoče bo ta ‘normalni urnik’ pripomogel k temu, da se bo politika prebudila iz zimskega spanja," je dodal predsednik sindikata Fides. “Želimo normalna pogajanja za zdravstveni steber, brez praznih obljub in zavlačevanja, ki smo jih deležni v zadnjem mesecu," je poudaril. 

V zdravniškem sindikatu so stavko začeli 15. januarja in traja do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 49
  • bobubob 00:03 01.februar 2024.

    Delali bodo. Sebi evre, bolnikom bolezni. Z redkimi izjemami, ki se še sploh trudijo koga (o)zdraviti.. https://www.dnevnik.si/1043042370/objektiv-nova/komentarji/primum-nocere

  • jakec1575 21:11 30.januar 2024.

    ce stavkajoci ni na delovnem mestu med stavko, ni upravicen do place

  • Kmodri_ 20:28 30.januar 2024.

    Zdravniki imajo vedno prav, le v primeru, če je njihovo poslanstvo od Boga dano! Pa ni! V čem je razlika med zdravnikom in Bogom? V tem, da zdravnik misli da je Bog, Bog pa ne misli, da je zdravnik!