Zdravje > Aktualno
2024 ogledov

Poziv zdravnikom, bolniške liste ste dolžni izdajati

stavka zdravnikov Anže Petkovšek
Vse več je odpovedi terminov, pacienti opozarjajo, da ne dobivajo bolniških potrdil. "Pogajanja med Fidesom in vlado so vzela paciente za talce," pravi zastopnik pacientovih pravic.

Poteka že deseti dan zdravniške stavke in pojavlja se vse težav. Ministrstvo za zdravje je zato pripravilo novinarsko konferenco o zagotavljanju oskrbe pacientov med stavko. "Seveda ima Fides pravico do stavke, istočasno pa imajo bolniki pravico do oskrbe. Zato lovimo ravnotežje med pravicami stavkajočih in pravicami pacientov," je uvodoma dejala v. d. generalnega direktorja Direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Jasna Humar.

Ministrstvo in ZZZS: Bolniške liste je treba izdajati

"Še največ tarnanja pacientov je bilo v zadnjih dneh zaradi neizdajanja bolniških listov. O tem smo imeli na ministrstvu v zadnjih dneh obsežne pogovore in pregledovali pravne podlage," je opisala Humar in dodala, da neizdaja zdravniškega lista pacientu močno poslabša socialni status. Sicer ministrstvo zagovarja, da se bolniški listi pacientom morajo izdajati. 

"Zdravniki so dolžni izdajati bolniške liste, predvsem je to pomembno v času, ker se približuje konec meseca, in do konca meseca je treba zaradi obračuna nadomestila plače izdati vse bolniške liste," je dodala Ana Vodičar z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.  

Zakon o zdravniški stavki po njenem  določa, da so tudi stavkajoči delavci dolžni izvajati delovni proces, ki zagotavlja varnost ljudi, in tudi tiste naloge, ki so pomembne za premoženje državljanov in so nenadomestljiv pogoj za njihovo delo in preživetje. "Izdaja bolniškega lista je pomembna, ker na ta način zaposleni opraviči odsotnost z dela, saj je po predpisih zaposleni dolžan sporočiti razlog svoje odsotnosti in če tega ne more izkazati, imamo po delovnopravni zakonodajo hude posledice, tudi izredno odpoved delovnega razmerja," je opozorila Vodičar.

Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti: "Omejitev ali ukinitev izdajanja zdravniških potrdil in bolniških listov pa ima lahko negativne učinke predvsem za nosečnice, starše in njihove otroke in za ljudi, ki imajo hudo bolne odrasle družinske člane. Posamezniki iz teh skupin, ki bi zaradi lastnih osebnih okoliščin potrebovali zdravniška potrdila za koriščenje svojih pravic in ugodnosti, kot je pravica do dopusta za nego in varstvo otroka, do oskrbovalskega dopusta, ali dopusta zaradi rizične nosečnosti, teh pravic zaradi načina izvajanja stavke lahko ne bi mogli koristiti."

Prijava na inšpektorat

Zdravstveni inšpektorat je doslej prejel 10 prijav, je navedla inšpektorica Andreja Mojškrc. Prijava se lahko odda po telefonu, na elektronski naslov ali preko obrazca. Prav tako je inšpektorat začel izvajanje nadzorov v zdravstvenih zavodih, kjer preverjajo spoštovanje zakona o pacientovih pravicah in zakona o zdravniški službi. Na področju pacientovih pravic inšpektorji preverjajo, ali se imajo pacienti možnost naročiti. V primeru ugotovljenih nepravilnosti bodo inšpektorji ukrepali takoj, je poudarila, in sicer z odločbo, ki nalaga, da to uredijo, v nasprotnem primeru pa sledi globa.

Paciente je strah

Tudi zastopniki pacientovih pravic zaznavajo prijave bolnikov, ki so posledica prejšnji teden začete zdravniške stavke. Pritožbe so se začele pojavljati v zadnjih treh dneh in vse več je povedala zastopnica pacientovih pravic v Ljubljani Duša Hlade Zore.  "Kaj storiti, ko mi zdravnik ne izda bolniškega lista, na vratih pa piše, ne trkaj, ne vstopaj? Razumem stavko, vendar, prve so pravice pacientov, in kršitev teh pravic lahko vpliva na poslabšanje zdravja pacientov. Tukaj niso samo bolezni, invalidnost in smrt, paciente je ob tem še strah, kar vpliva na njihovo duševno zdravje. Paciente je strah, ker ne vedo, koliko časa bo zadeva trajala in kako ukrepati. Zato bi rekla osebno, nimam nič proti stavki zdravnikov, saj je to njihova legitimna pravica. Ne strinjam pa se z ukrepi, ki jih sprejemajo za doseganje svojega cilja, na primer s tem, da ne pišejo bolniških. To so ukrepi, ki se lomijo na plečih pacienti, ki niso prav nič krivi za to," je bila jasna Hlade Zore. 

Pogajanja med Fidesom in vlado vzela paciente za talce

Drugi zastopnik pacientovih pravic Marjan Sušelj je opozoril, da v primeru neizdanega zdravniškega staleža ljudje ne vedo, kam se obrniti. Vrata so zaprta, ne dobijo odgovora, ali celo dobijo neformalno negativen odgovor – da se jim predlog za bolniški stalež ne pripravlja. "Ne morem se znebiti vtisa, da je pogajanje med Fidesom in vlado dejansko vzelo paciente za talce. Preko stisk ljudi  poskušajo iztržiti neke boljše cenovne parametre, boljše tarifne razrede za nekatere zdravstvene delavce. Mislim, da je to narobe, naj se pogovarjajo drugje, ne na plečih pacientov. Podobno kot so stiske pri bolniških, so tudi stiske pri odlaganjih pregledov in operacij. Pacienti ne vedo, kdaj bodo prišli dejansko na vrsto, saj tudi alternativnega termina po navadi ne dobijo, ali pa ga dobijo zelo okvirno ali pa v zelo daljni prihodnosti. Kako to vpliva na njihovo zdravje, na njihovo razpoloženje, si lahko samo predstavljamo," je dejal Sušelj. 

Poziv bolnikov Fidesu

Podpredsednik Zveze organizacij pacientov Franci Gerbec je medtem dodal, da so pozvali Fides, naj objavi navodila, ki so jih dali stavkajočim. “Nemogoče je, da se na vrata samo napiše stavka. Pacient potrebuje pojasnilo zdravnika, zdravnik mora za vsakega pacienta oceniti, ali je storitev nujna,” je dodal. Za primer je navede poseg, ki je predviden 3. februarja. “Zdravnik mora ponovno oceniti, ali je poseg takrat nujen, v nasprotnem primeru pa pacientu obzirno razložiti, zakaj bo prestavljen.” Po njegovem bi bilo tudi dobro objaviti, da referenčne ambulante lahko delajo, saj to delo izvajajo referenčne medicinske sestre. 

Kaj storiti, če ne dobite bolniškega lista?

Predstavnica ZZZS bolnikom v primeru neizdaje bolniškega lista svetuje, da se obrnejo na vodstvo zdravstvene ustanove, kjer imajo težave. Nato pa tudi na zdravstveni inšpektorat, na ministrstvo za zdravje ali na ZZZS. "Neizdaja bolniškega lista, ki je v sistemu edini dokument, s katerim se dokazuje oziroma utemeljuje začasno zadržanost od dela, to je zagotovo v škodo pacienta. Da bi se bolni in poškodovani, zaradi te stiske vračali na delovno mesto, lahko pride do poslabšanja njegovega zdravstvenega stanja. Apeliram na stavkajoče, naj ponovno razmislijo, zlasti v dneh, ko se približuje konec meseca, naj izdajo tekoče bolniške liste, kar se pritožb tiče, pa je v prvi vrsti tukaj vodstvo zavoda, v kolikor pacient, se pacienti lahko obrnejo na inšpektorat, ministrstvo za zdravje ali ZZZS," je zaključila Vodičar. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • mina6 09:00 27.januar 2024.

    1. Izdaja bolniškega lista NI ZDRAVSTVENA STORITEV. Je socialna. Lahko jo prevzame ZZZS. 2. V splošni amb. je kot stavkanje EDINO, KAR SMEJO NE NAREDITI, NE IZDATI bolniškega lista. EDINO!!!

  • slopubec 06:45 27.januar 2024.

    Vse zdravnike, ki ne izdajo bolniškega potrdila je potrebno prijaviti. Norce se delajo iz bolnih ljudi.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:03 25.januar 2024.

    Vse člane FIDESa kazensko ovadit in takojšnja odpoved delovnega razmerja za vse ki so zaposleni v javnem zdravstvu. Zato ker hujskajo zdravnike da opustijo pomoč bolnim. Nekako tako nagovarjajo kolege, "da povzročitelju prom.nesreče ni treba pomagat ponesrečenemu, da lahko odide ...prikaži več s kraja do konca stavke.