Zdravje > Prehrana
211 ogledov

Raziskava: Zelo koristen za zdravje, vendar obstajajo tudi tveganja

čaj, zeleni čaj, poletje, osvežitev Žurnal24 main
Zdravstvene koristi in tveganja uživanja čaja.

Čaj, zlasti zeleni ima lahko ključno vlogo pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni, debelosti, sladkorne bolezni in nekaterih vrst raka, piše v študiji, objavljeni v strokovni reviji Beverage plant research. Nevroprotektivni učinki čaja, ki pripomorejo k zmanjšanju oksidativnega stresa in s tem povezanih poškodb v možganih, njegova sposobnost zmanjšanja izgube mišic pri starejših odraslih ter njegovo protivnetno in protimikrobno delovanje še dodatno poudarjajo njegove potencialne lastnosti za spodbujanje zdravja.

Vendar pa pregled študij odkriva tudi morebitne zdravstvene težave, zlasti pri ustekleničenih in mehurčkastih čajih, ki lahko vsebujejo škodljive dodatke, kot so umetna sladila in konzervansi. Poleg tega obstajajo pomisleki glede ostankov pesticidov, težkih kovin in mikroplastike v čaju. Ti onesnaževalci, čeprav pri običajnem uživanju ne predstavljajo znatnega tveganja za zdravje, ostajajo zaskrbljujoči za dolgotrajne pivce čaja.

Čaj, narejen iz listov rastline Camelliae sinensis (čajevca) se po vsem svetu uživajo že stoletja, sprva zaradi svojih zdravilnih lastnosti, kasneje pa kot priljubljena pijača. Že dolgo je znan po bogati vsebnosti polifenolov, zlasti katehinov, ki prispevajo k njegovim zdravstvenim koristim.

Študije kažejo tudi, da imajo redni pivci čaja manjšo prevalenco kognitivnega upada in biomarkerjev Alzheimerjeve bolezni, zlasti pri starejših odraslih. Podobno lahko katehini v čaju preprečijo izgubo mišic pri starejših odraslih, kar prispeva k boljši telesni zmogljivosti in mišični moči.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 16:40 05.december 2025.

    Na tem portalu je vse tvegano brati, kar razni avtorji z inicialkami pišejo.