Zdravje
2055 ogledov

Imamo res največ smrti? To kažejo podatki

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Prejšnji teden so nekateri mediji poročali, da ima Slovenija največ smrti zaradi covida-19 v enem tednu.

Preverili smo podatke Evropskega centra za nadzor bolezni za zadnjih 14 dni. Podatki kažejo, da smo imeli glede na število prebivalcev skoraj enako število mrtvih kot Italija, Hrvaška in Madžarska. Pri nas je bilo 13,4 mrtvih na sto tisoč prebivalcev, na Češkem in v Belgiji pa več okrog 22.

V osrednji Evropi ima najmanj mrtvih na sto tisoč prebivalcev Nemčija, le tri, v pozitivnem smislu izstopa tudi Slovaška. 

Število smrti odvisno od zdravstvene oskrbe, starosti populacije, v kateri se razširijo okužbe in od tega, v kateri fazi epidemije je država. Od porasta okužb do porasta števila smrti namreč mine približno pet tednov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Ender3 14:56 24.november 2020.

    Vse je sorazmerno z kvaliteto zdravstvene oskrbe. Mnogi iz DSO sploh ne pridejo do ustrezne pomoči, ker so statistično rizična skupina. Zanimivo, da se pri nas sploh ne omenja število bolnikov na respiratorjih, izgleda da ja to strokovno-politična tabu tema, ...prikaži več ker se ti aparati še vedno ločeno nabavljajo po osebnih potrebah in interesih. Kaj so vzroki in kaj posledice, bi bilo dobro vedeti.?

  • Avatar Lion007
    Lion007 06:39 23.november 2020.

    Vsak medij poroča po svoje. Le komu naj verjamem?? Nori24, RTVSLO.si, 24ur....

  • Waltter 01:50 23.november 2020.

    Manjka pa bistven podatek koliko jih umre ko pridejo na raspirator Nemcija ima 35% medtem ko Slovenija 95%..