Zdravje > Intima
9763 ogledov

Vse te težave povezujejo s pogostim britjem intimnega predela

Žensko mednožje Profimedia
Prepogosto britje ženskega intimnega predela lahko vodi v številne zdravstvene težave, prav tako pa lahko pride do pogostejših okužb sečil.

Prepogosto britje intimnega predela lahko vodi v različne komplikacije, strokovnjaki pa dodatno opozarjajo, da se tako lahko poveča tveganje za ponavljajoče se okužbe sečil. Okužbe sečil so neprijeten, a dokaj pogost pojav, ki prizadene mehur, sečnico ali ledvice. Običajno pride do okužbe zaradi bakterij, ki vstopajo v sečila skozi sečnico, poroča britanski The Sun.

Ženske imajo krajšo sečnico kot moški, zaradi česar bakterije lažje pridejo do mehurja ali ledvic in tako povzročijo okužbo.

Raziskovalci iz poljske medicinske fakultete Jagiellonian trdijo, da se bo 50 odstotkov vseh žensk enkrat v življenju soočilo z okužbo sečil. Možne pa so tudi ponavljajoče se okužbe sečil, kadar se okužba ponovno pojavi po zdravljenju ali pa do nje pride dvakrat v šestih mesecih.

 

Britje intimnega predela vpliva na zdravje

Razlog, zakaj ženske brijejo oziroma depilirajo svoj intimni predel, je odvisno od vsake ženske posebej, večinoma pa je to iz higienskih razlogov. A strokovnjaki sedaj trdijo, da sramne dlake niso nikakor povezane z umazanijo. "Dokazano je, da človeške dlake dejansko zavirajo rast patogenih bakterij," so zapisali v študiji, objavljeni v Scientific Reports.

britvica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Da bi to dokazali, so prosili ženske, stare med 18 in 45 let, naj izpolnijo anketo. Sodelujoče so prosili, naj povedo, kdaj so se prvič soočile z okužbo sečil. Prav tako so jih prosili za informacije glede zdravstvenega stanja. Sodelujoče so morale tudi podeliti svoje prakse odstranjevanje dlak in intimne nege iz preteklih 12 mesecev ter kako pogosto so v tem času imele okužbo sečil.

Od 2409 anketiranih žensk jih je 74 odstotkov dejalo, da so si v zadnjem letu odstranile vse sramne dlake. Raziskovalci so ženske, ki so si dnevno ali tedensko odstranjevale dlake, opredeliti kot "ekstremne negovalke". Približno 67 odstotkov jih je spadalo v to kategorijo.

Ženske, ki so imele spolne odnose vsaj enkrat na mesec in so se z okužbo sečil soočile že pred svojim 15. letom, so imele večjo verjetnost, da so imele vsaj eno okužbo v letu pred študijo.

britje | Avtor: Profimedia Profimedia
"Ekstremno negovanje ni povezano s tveganjem za nastanek okužbe v zadnjem letu dni," so ugotovili raziskovalci. "Pri ženskah, ki so bile v zadnjih 12 mesecih ekstremne negovalke, pa obstaja trikrat večja verjetnost, da bodo imele ponavljajoče se okužbe sečil." Okužbo sečil se klasificira kot ponavljajočo se, kadar v enem letu pride do treh okužb.

Tveganje za ponavljajoče se okužbe je povečano tudi, kadar se je ženska že v otroštvu soočila z okužbo, kadar ima novega spolnega partnerja in kadar ima redne spolne odnose. "Čeprav to ni povezano s splošnim tveganjem za nastanek okužbe, bi lahko tedensko britje oziroma depilacija odstranilo zaščitni mikrobni ščit," je dejal avtor raziskave Andrzej Galbarczyk.

Simptomi okužbe sečil so pekoč občutek med uriniranjem, potreba po pogostejšem uriniranju, krvi v urinu, mlačni urin, bolečina v spodnjem predelu trebuha ali v hrbtu, visoka telesna temperatura, vročičnost, tresavica ter izjemno nizka telesna temperatura.

Raziskovalci so zaključili z ugotovitvijo, da bi lahko bile sramne dlake koristne za ohranjanje urogenitalnega zdravja žensk. "Rezultati kažejo, da z britjem dlak ženske odstranijo tudi pomembno zaščito pred ponavljajočimi se okužbami sečil," so zapisali. Tako so dejali, da bi lahko sramne dlake pomagale ohranjati stabilen mikrobiom v intimnem predelu. Poleg tega se v ženskih sramnih dlakah nahajajo bakterije laktobacili, ki "lahko zagotovijo protimikrobno zaščito s preprečevanjem nabiranja drugih mikroorganizmov".

"Mikrobi laktobacili imajo močan zaviralni učinek na bakterije escherchia coli, ki so najpogostejši povzročitelji okužb sečil." Britje oziroma depilacija lahko povzroči tudi številne zdravstvene zaplete. Najpogostejši so srbečica, draženje, okužba kože, izpuščajo, ureznine, krvavitev, akne, alergijske reakcije ter vraščene dlake.

dezurni@styria-media.si

spolnost, intima, par Zdravje Tako pogosto bi morali imeti spolne odnose glede na svojo starost
Komentarjev 2
  • Pierre 09:19 12.marec 2024.

    Lucy, Lucy shaves her pussy.

  • 4krogci 09:18 11.marec 2024.

    Britje povzroca zdravstvene tezave....em kaj ko bi pa raje zacel razumevat, da brez vode pač higiene in zdravja nemore bit? Ampak ja najlazje je zenskam primt v roke vlazilni robcek poln kemikalij in si tamalo drgnt s tistim, dodajmo se ...prikaži več tangice in sabo obrsan eriti in je. Ja dlake delujejo kot zascita...ampak to je blo nekoc ko so bli vsi goli in zivel v jamah! Junfr pa deklicam ko se nimajo dlak tudi sciti pred vstopom umazanije....ampak kaj ko se prvo da dol, pol pa nauci umivat v teh casih!

Sorodne novice