Zdravje
2251 ogledov

"Naj avto postavim na dvorišče Soče in začnem gladovno stavko?"

avto in invalidi Gregor Prebil
"Bojim se, da bom kmalu ostal brez vozniškega dovoljenja, čeprav nisem naredil nič narobe."

Ambulanta za voznike s posebnimi potrebami, ki kot edina v Sloveniji deluje v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča, še vedno ne sprejema oseb, starih med 18 in 65 let. Tako je od samega začetka zdravniške stavke in to kljub temu, da je vlada 29. februarja z odlokom razširila nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke. Stavkovni zbor zdravnikov v URI Soča se je kljub temu odločil, da bo sledil mnenju Fidesa, ki ocenjuje, da je vladni odlok neustaven in nezakonit.

V petek sta jih obiskala zdravstveni inšpektorat in inšpektorat za delo. Prvi je preverjal spoštovanje določil s področja zdravniške službe in pacientovih pravic med zdravniško stavko, drugi pa spoštovanje določil zakona o stavki in delovnopravne zakonodaje. V nobenem pregledu niso zaznali neskladnosti ali kršitev, so takrat poudarili v URI Soča.

Če je ministrica za zdravje Valentina Prelovnik Rupel včeraj izrazila začudenje, da inšpektorat za delo ni odkril kršitev - v petek sta namreč inštitut  obiskala zdravstveni inšpektorat in inšpektorat za delo - se je danes oglasil še zagovornik načela enakosti, ki je na podlagi zakona o varstvu pred diskriminacijo vladi priporočil, naj pripravi zakonsko podlago za ureditev položaja ljudi z invalidnostmi, ki zaradi zdravniške stavke ne morejo podaljšati ali pridobiti vozniških dovoljenj. "Stavkajoči zdravniki edine ambulante v Sloveniji za voznike s posebnimi potrebami ne izvršujejo vladnega odloka, po katerem morajo biti vsem ljudem z invalidnostmi storitve za pridobitev ali podaljšanje vozniških dovoljenj na voljo tudi med zdravniško stavko. Zato invalidi ostajajo brez vozniških dovoljenj," so zapisali pri Zagovorniku.

Boji se za službo

Vozniki invalidi medtem sprašujejo, kaj storiti. "Bojim se, da bom kmalu ostal brez vozniškega dovoljenja, čeprav nisem naredil nič narobe. Po desetih letih mi v aprilu poteče," je v zapisu na družbenem omrežju Facebook potožil pisatelj, sociolog in profesor Igor Plohl.

"Mogoče bom izgubil celo službo. Na avtobus ne morem, ker iz Lenarta v Maribor ne vozijo takšni, ki bi bili prilagojeni za invalide na invalidskih vozičkih. Naj pokličem taksi in plačam med 50 in 60 EUR na dan? Toliko na dan niti ne zaslužim. Vlak v Lenart ne vozi. Mogoče je rešitev avtoštop neglede na vremenske razmere, negotovost uspeha in zapravljen čas? Mogoče pa je rešitev, da tudi jaz več ne spoštujem zakonov in vozim brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Ali veste kakšna je kazen? 500 EUR in zaseg vozila, če je pogoj za podaljšanje predložitev veljavnega zdravniškega spričevala! Kaj me čaka, če se vseeno podam na cesto in se mi zgodi nesreča? Mislim, da sem pravno formalno avtomatsko kriv. Mi bo zavarovalnica izplačala odškodnino, če se mi zgodi kaj hudega? Gotovo ne, ker bodo spoštovali zakonodajo! Prepričan sem, da mi v tem primeru ne velja tudi avtomobilsko nezgodno in kasko zavarovanje."

Ob koncu se Plohl vpraša, na koga naj se obrne oziroma, kaj mu sploh preostane. "Naj en dan pred pretekom vozniškega dovoljenja avto postavim na dvorišče Soče in začnem gladovno stavko? Mogoče bi bila boljša izbira FIDES ali kar Vlada RS?"

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 8
  • Ender3 20:37 12.marec 2024.

    Zanimivo je da se zdravniki ne bojijo za službe..Zaradi njihovih napak ljudje umrejo, ostanejo brez želodca, brez obšečnice ipd..in nič se jim ne zgodi..Morebitna dokazana Škoda se povrne iz zavarnovalnine delodajalca in stvari gredo v pozabo..

  • Kmodri_ 16:39 12.marec 2024.

    Vsi invalidi naj parkirajo pred stavbami v Soči, da bela gamad ne bo mogla ven!

  • rd2dmk2 14:03 12.marec 2024.

    kot jest vem se pregled za nastop na delo plača. samplačniško, seveda ga v premnogih primerih plača delodajalec. pa še 100 drugih primerov, recimo za pregled za dovoljenje za orožje. in ne razumem zakaj sedaj ne zaračunajo ta pregled ? ...prikaži več? saj vem , je podlo, ampak a ni še bolj podlo da se delajo fine in nočejo opraviti pregleda in človeka spravijo v totalni drek. in kje je razlika med urgentno obravnavo in obravnavo, ki "NI" urgentna. kdo pa to definicijo poda ?