Zdravje
9911 ogledov

Novi podatki: Zato se ni dobro okužiti s koronavirusom

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija Profimedia
Britanski zdravniki so zaključili obsežno raziskavo, ki je pokazala, zakaj ni dobro tvegati okužbe s koronavirusom.

Britanski znanstveniki so ugotovili, da v 12 mesecih po odpustu iz bolnišnice po koronavirusni bolezni, popolnoma okreva manj kot tretjina bolnikov.

Manj kot 30 odstotkov bolnikov, ki so bili hospitalizirani zaradi covid-19 in so imeli simptome po odpustu, je izjavilo, da so leto pozneje popolnoma okrevali, je pokazala študija, ki ponuja nov vpogled v možna zdravljenja, poroča britanski Guardian.
Ko se je pandemija razvijala, je vse več raziskav pokazalo, da koronavirus ne povzroča le kratkoročnih zdravstvenih težav, ampak ima tudi dolgoročne posledice.

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija | Avtor: Profimedia Profimedia

Covid-19 King's College Zdravje To so najpogostejši znaki okužbe z omikronom

Študija je zdaj pokazala, da so številni od tistih, ki so imeli dolgotrajne simptome po hospitalizaciji, občutili le malenkostno izboljšanje zdravja.

Njihovo stanje približno 12 mesecev po odpustu je podobno tistemu pet mesecev po odpustu iz bolnišnice.

mejni prehod Avstrija Novo Svet Pozor, Avstrija spreminja ukrepe na meji

Katere skupine s hujšimi simptomi?

Raziskava sicer še ni prestala strokovnega pregleda. "Samo vsak tretji udeleženec študije je izjavil, da si je v enem letu popolnoma opomogel," je povedala Rachel Evans, ena od vodij študije covida-19 po hospitalizaciji, ki je bila izvedena pod okriljem Nacionalnega inštituta za zdravstvene raziskave (NIHR) Biomedical, raziskovalnega centra v Leicesteru.

Zaradi nepopolnih podatkov menijo, da bi bil lahko razpon od 20 do 60 odstotkov, kažejo raziskave, ki še niso prestale znanstvene ocene.

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija | Avtor: Profimedia Profimedia

Delo z računalnikom Slovenija Slovenija Vlada uradnike v teh dneh pošilja domov

Ekipa je podatke o pacientih zbirala z anketami in zdravstvenimi pregledi. Analizirali so njihovo telesno pripravljenost in delovanje posameznih organov.

Študija je vključevala 2320 odraslih, ki so bili pregledani približno pet mesecev in nato eno leto po odpustu iz bolnišnice.

Tisti, ki ne okrevajo niti po enem letu, poročajo o naslednjih prevladujočih simptomih: zasoplost, nemoč in bolečino ter nespečnost. Približno vsak deseti bolnik se še 12 mesecev po odpustu iz bolnišnice pritožuje zaradi duševnih težav.

Covid-19 v Ljubljani Covid-19 Zdravje Najnovejša napoved: Omikron nas bo "obdaroval" še pred novim letom

Raziskovalci so ugotovili tudi, da so v skupini s hudimi simptomi pogosteje prevladovale ženske in ljudje s prekomerno telesno maso.

Komentarjev 4
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 04:51 20.december 2021.

    Samo link z dokazi sem prilepil, za to ti ni treba biti znanstvenik...

  • Avatar Anstanolla
    Anstanolla 23:58 19.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • marko345 22:03 19.december 2021.

    Ma nehi no ti nimaš pojma, to je delo za znanstvenike. Spet pametuješ, zavajaš sploh ne vem zakaj se oglašaš na znanstvene raziskave To je že norost kar pišeš,pojma nimaš, pa kar pišeš.