Zdravje > Otrok
1409 ogledov

Izpoved mamice: "Pri tako majhnem dojenčku je to zelo težko gledati"

Fotografija je simbolična Profimedia Fotografija je simbolična
"Na splošno so bolj ogroženi otroci, ki obiskujejo vrtec, saj se virus hitro prenaša po zraku, prav tako pa se več ur obdrži na drugih površinah, recimo igračah," opozarja pediater.

Začenja se sezona raznih respiratornih obolenj. Zdravniki še posebej opozarjajo na respiratorni sincicijski virus (RSV), ki je nasploh zelo pogost, saj se z njim v prvem letu življenja okužita kar dve tretjini dojenčkov, do dopolnjenega drugega leta pa se z njim okuži skoraj vsak otrok. Pri majhnih otrocih pa je RSV najpogostejši virusni povzročitelj bronhiolitisa ali vnetja malih dihalnih poti in pljučnice. V času sezone je vsak mesec hospitaliziranih med pet do 15 otrok in najbolj ogroženi so prav otroci, mlajši od pet let.

Okužba z RSV pri deset dni starem dojenčku

Svojo izkušnjo z omenjeno okužbo pri dojenčku opiše mati Tamara Narat. Sreča ob prihodu njenega Maja se je po desetih dneh spremenila v pravo nočno moro, fantek je namreč moral v bolnišnico, s težko obliko okužbe. "Zdravniki so mi pojasnili, da je imel srečo, ker ga ni bilo treba intubirati, je pa imel masko. Pri tako majhnem dojenčku je to zelo težko gledati, zelo je bila situacija zelo stresna. Infuzija, vse tiste cevke. Pri majhnem dojenčku se žilice hitro zamašijo, zato je bilo treba kar naprej menjati infuzijo. Imel jo je na glavi, po porodu, ko si tako in tako zelo čustven, je to zelo težko gledati," pravi mlada mamica. 

Začelo se je s kašljem, da je stanje resno, je ugotovila po tem, ko je deček postal pasiven. "Ves dan je spal, nič jedel, če pa že, je vse izbruhal," znake bolezni opiše Tamara Nerat. 

Znaki RSV

Če novorojenček ali dojenček, tudi če nima povišane telesne temperature, začne težko, hitro, sunkovito dihati, če postane zelo umirjen oziroma večino časa spi, če poje oziroma popije zelo malo, ga je treba takoj odpeljati k zdravniku. Omenjeni znaki se namreč lahko pojavijo po okužbi z RSV – takrat, ko se manj nevarno vnetje z zgornjih dihalnih poti (to se kaže kot kihanje, smrkanje, telesna temperatura je povišana) spusti na spodnje dihalne poti, kar pri otroku lahko v trenutku povzroči dihalno stisko, lahko pride tudi od odpovedi dihanja. Zato je tako zelo nujno takojšnje ukrepanje in zdravljenje v bolnišnici, kjer otroku pomagajo pri dihanju, včasih tudi z mehansko ventilacijo, opozarjajo pediatri. "Pri nas deset odstotkov majhnih otrok potrebuje intenzivno nego," dodaja pediater Denis Baš. 

Novorojenčku Maju sta okužbo najverjetneje iz vrtca prinesli sestrici dvojčici. "Na žalost nismo upoštevali priporočil, kar je za nas velika šola. Če bi vedela, bi njegova sorojenca mesec dni prej izključila iz vrtca. Tudi obiskov v sezoni virusov ne bi smeli sprejemati," je dodala. 

Virsus se zelo hitro prenaša

Sicer so za težjo obliko okužbe z virusom, so dovzetni predvsem prezgodaj rojeni dojenčki, saj imajo nezrel imunski sistem, otroci s kronično pljučno boleznijo in otroci s hujšo prirojeno srčno napako. "Na splošno so bolj ogroženi otroci, ki obiskujejo vrtec, saj se virus hitro prenaša po zraku, prav tako pa se več ur obdrži na drugih površinah, recimo igračah," pravi pediater  Baš.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.