Zdravje > Otrok
13346 ogledov

Tudi ta virus je nevaren, Slovenija na prvem mestu

Marko Pokorn, Pediatrična klinika Profimedia Marko Pokorn, Pediatrična klinika
"Srečujmo se z nenavadno situacijo, ko nimamo več sezonskih pojavov RSV-ja, kar pomeni, da je covid tudi to zamešal. Po podatkih Evropskega centra za nalezljive bolezni smo vodilni po pojavnosti RSV okužb, kar je res slabo," razmere opisujejo v UKC Ljubljana.

Sezona respiratornih obolenj je v velikem porastu. Posledično veliko otrok potrebuje bolnišnično zdravljenje, nekateri med njimi tudi intenzivno nego. Strokovni direktor Pediatrične klinike Marko Pokorn je tako danes starše pozval, naj bolnih otrok ne pripeljejo v vrtec, saj lahko okužijo druge otroke.

Respiratorni sincicijski virus (RSV) povzroča akutne okužbe dihal v vseh starostnih obdobjih. Klinična slika bolezni je v veliki meri odvisna od starosti in pridruženih bolezni. Praktično vsi otroci se z RSV okužijo v prvih dveh letih življenja. Pri več kot 20 odstotkih otrok poteka primarna okužba s prizadetostjo spodnjih dihal.

"Samo v zadnjem mesecu smo imeli potrjenih 92 okužb z RSV pri hospitaliziranih pacientih. Po večini so to otroci do prvega leta starosti, ki praviloma potrebujejo daljšo hospitalizacijo," je pojasnila Tatjana Mrvič iz službe za preprečevanje bolnišničnih okužb na infekcijski kliniki. Zdravnica je dodala, da imajo na kliniki tudi primere, ko je otrok okužen z virusom RSV in covidom. 

Porast respiratornih virusov beležijo tudi drugod po Evropi in tudi v ZDA. "Srečujmo se z nenavadno situacijo, ko nimamo več sezonskih pojavov RSV-ja, kar pomeni, da je covid tudi to zamešal. Po podatkih Evropskega centra za nalezljive bolezni smo vodilni po pojavnosti RSV okužb, kar je res slabo," je razmere pri nas opisala Mrvič.

To pomeni, da je virus nevaren

Ker se je družba letos po epidemiji odprla, beležimo "velik bum," je opozorila zdravnica. "V zadnjem tednu smo videli, da to ni samo zgodba pri otrocih, temveč tudi pri odraslih, starejših nad 65. let s pridruženimi boleznimi. Na žalost smo imeli ta teden dva sprejema na intenzivno nego zaradi RSV okužbe. To pomeni, da je virus nevaren. Ni več samo covid problem - ta je z nami že nekaj časa - sedaj bomo imeli težave tako z RSV-jem, kot z gripo," je dodala in pozvala ljudi, naj se poslužujejo preventivnih ukrepov - zračijo prostore, se ne zadržujejo tam,  kjer je veliko ljudi in ne odhajajo od doma, če so zboleli. 

Po besedah Marka Pokorna so povečano število okužb ponavadi beležili v zimskem času, v obdobju treh mesecev, letos pa virus RSV kroži že celo leto. V mesecu oktobru so zaznali dodaten porast, na enoti za intenzivno terapijo imajo vsaj dva otroka, v bolnišnici pa je trenutno sedem otrok s potrjeno okužbo."Staršem novorojenčkov svetujemo, naj se izogibajo obiskom in naj jih ne obiskujejo prehlajene osebe. Če imajo drugega otroka v vrtcu, naj ga za to obdobje vzamejo iz vrtca," je dodal Pokorn in opozoril, da se pri odrasli osebi okužba sicer lahko pojavi le v obliki zamašenega nosu, za dojenčka pa je lahko okužba tudi usodna. 

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 21
  • majdas 19:29 10.november 2022.

    Važno, da smo najpametnejši! Kaj zato, če imamo daleč največ okužb v Evropi. Oni nimajo pojma ... Živela svoboda!

  • rd2dmk2 13:49 10.november 2022.

    zdej bom napisal eno hudo bogokletno trditev. predno se pravoverni začne križat, si vzemite dvojno ta velko dozo pomirjeval in hitro zmolite kar pač morate. torej, naj mi tile dohtarji povedo kolk od teh pacientov je ciganskega porekla ? namest ...prikaži več da se bašete, z antibiotiki in se cartate in crkljate, se rajš mal med viruse in bacile vsak dan spravite. pa tud vaše otročiče. ne bo jim hudega, če kdaj mal svečka iz nosa visi, pa črne rokice držijo sendvič.

  • SamoResnica 13:14 10.november 2022.

    Kako zdaj to? A niso Golob in leva politična opcija rekeli, da ne bo več virusov?