Zdravje
47957 ogledov

Pijača, ki jo je dobro piti pred spanjem

Višnjev sok Profimedia
Znanstveniki so si enotni: Kar pijete pred spanjem, lahko pomembno vpliva na kakovost spanca.

Zelo pomembno je, da tik pred spanjem ne spijete preveč tekočine, saj vas bo v tem primeru zbudila potreba po uriniranju. To je še posebej pomembno, če ste starejši, imate občutljiv mehur ali jemljete zdravila, ki lahko povzročijo pogosto uriniranje, je za Everyday health opozoril profesor nevrologije in direktor Centra za motnje spanja pri UCLA Health v Los Angelesu Alon Avidan. V tem primeru predlaga, da prenehate s pitjem že tri do štiri ure spred spanjem.

Najboljša pijača, ki jo lahko pijete pred spanjem

Voda

Po podatkih Centra za nadzor bolezni (CDC) je navadna voda zdrav in najboljši napitek, ki ga lahko pijete kadarkoli čez dan, tudi pred spanjem. Nima kalorij in preprečuje dehidracijo.

Kamilični čaj

Star nasvet naših babic o pitju skodelice kamiličnega čaja pred spanjem ima svoj smisel, pojasnjuje strokovnjak. Raziskave so pokazale, da ima kamilica pomirjevalne učinke in spodbuja spanec. Nekatere študije so pokazale, da čaj iz kamilice izboljšuje kakovost spanja.

Višnjev sok

Klinična dietetičarka v bolnišnici Ronald Reagan UCLA Medical Center in izredna asistentka na UCLA Fielding School of Public Health Danna Hunes pravi, da ima sok iz višnje lastnosti, ki spodbujajo spanje.

"Višnje so bogate z melatoninom, hormonom, ki spodbuja spanje in ga v telesu naravno proizvajamo," pojasnjuje dr. Hunnes. Dodaja, da bi bilo morda bolje, če bi jedli višnje in ne bi pili sladkanega soka. "Sladkor, ki je naravno prisoten v soku, lahko pripomore k pogostejšemu uriniranju," je sklenila.

 

Preberite še, ali je pred spanjem bolje spiti kozarec vode ali ne TUKAJ

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.