Magazin > Lepota & telo
31306 ogledov

Pred spanjem kozarec vode, da ali ne?

pitje vode Profimedias
Pomembno je, da na dan popijemo dovolj tekočine, pred spanjem pa raje ne ...

Dehidracija lahko povzroči celo vrsto zdravstvenih težav, kot so glavobol, pomanjkanje energije in vrtoglavica. Zato je pomembno, da popijemo dovolj tekočin. Idealno bi bilo, da telesu na dan zagotovimo dva litra vode. V to količino se prišteva tudi tekočina, ki jo zaužijemo s hrano. Veliko vode vsebuje na primer kumara ...

Tik pred spanjem pa se pitje odsvetuje, piše healthdigest.com. Če boste pred spanjem spili preveč, boste morali ponoči na stranišče in s tem "sprehodom" prekinili fazo globokega spanca. Mnogi po tem težko zaspijo nazaj, zato se svetuje, da zadnji kozarec vode spijemo eno uro pred odhodom v posteljo. 

Nočni obisk stranišča ima še eno negativno plat. Nanj se telo lahko odzove z dehidracijo, je pokazala študija, izvedena na Kitajskem in v ZDA. Pod drobnogled so vzeli 20.000 ljudi in ugotovili, da so bili tisti, ki so spali le šest ur na dan, občutno bolj dehidrirani kot tisti, ki so spali osem ur.

Raziskovalci domnevajo, da vzrok tiči v naši notranji uri. Če spimo dovolj, se ravnovesje tekočin v tem času uravnava na naraven način in naše telo je zaščiteno pred dehidracijo. Če pa je spanje prekinjeno ali skrajšano, ta zaščitna funkcija ne deluje in telo se odzove z občutkom žeje. Ko žejo odpravimo, pa to negativno vpliva na nadaljnji spanec in znajdemo se v začaranem krogu.

Tudi nočno znojenje vpliva na kakovost spanca. Ko se odkrijemo, nas začne zebsti in čez čas se bomo zbudili. Tisti, ki eno ali dve uri pred spanjem ne pijejo več, se bodo manj znojili in posledično tudi manj zbujali, pravijo strokovnjaki. 

Komentarjev 2
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 09:43 31.december 2023.

    Človek ki ima rad svoje telo ve, da po 18 uri ne potrebuje ničesar, ne pijače ne jedače, ker tudi telo potrebuje mir in počitek !