Zdravje > Prehrana
12 ogledov

Izbirajo inovativna slovenska živila

zivljenje 03.02.14. hrana, foto: shutterstock Shutterstock
S projektom bi radi vplivali tudi na ugodnejšo prehransko sestavo živil in večjo prijaznost potrošniku.

Inštitut za nutricionistiko je začel z izborom najbolj inovativnih živil, proizvedenih v Sloveniji in uvedenih na tržišče v zadnjem letu. Gre za nov projekt, namen katerega je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in večjo prijaznost potrošniku, s čimer želimo prispevati k pestrejšemu izboru kakovostnih živil.

Projekt je nekomercialne narave in brez stroškov za prijavitelje. Pobude za najbolj inovativna živila sprejemajo do 14. decembra 2015 preko spletne strani inštituta. K sodelovanju vabijo tako potrošnike kot proizvajalce živil, od najmanjših turističnih kmetij pa do velikih živilskih podjetij s sedežem v Sloveniji.

V hudi konkurenci niso preživela

Tako na lokalni kot globalni ravni je proizvodnja živil polna izzivov in nekateri proizvajalci vlagajo zelo veliko truda v inovativen razvoj novih živil, ki imajo bodisi boljšo prehransko sestavo, vsebujejo manj aditivov, podpirajo zdravje, ali pa druge lastnosti, ki prispevajo k prijaznosti potrošnikom ali okolju. "V zadnjih letih smo na tržišču opazili vrsto novih inovativnih živil domačih proizvajalcev, še posebej takšnih z zelo izboljšano prehransko sestavo, ki v hudi mednarodni konkurenci žal niso preživela. Domači proizvajalci preprosto niso imeli sredstev, da bi takšna inovativna živila in njihove prednosti uspešno predstavili potrošnikom, da bi prodaja omogočila rentabilno proizvodnjo takšnih živil," pravi Igor Pravst iz Inštituta.

Pobude za izbor najbolj inovativnih živila lahko podajo tako potrošniki kot tudi sami proizvajalci živil preko spletne strani inštituta. Vsak proizvajalec lahko predlaga eno svoje najbolj inovativno živilo po lastnem izboru, medtem ko potrošniki lahko predlagajo tudi več različnih živil. "Inštitut bo pri izboru upošteval najrazličnejše vidike inovativnosti, med drugimi tudi posebnosti v sestavi z namenom doseganja ugodne prehranske sestave, koristi za zdravje in prijaznost potrošniku, ter posebnosti pri proizvodnji, pakiranju in označevanju živil. Izbrana najbolj inovativna živila bodo javnosti predstavljena predvidoma januarja 2015," pravi Anita Kušar. Proizvajalcem izbranih živil bo omogočeno, da bodo informacijo o prejetem priznanju lahko tudi komunicirali v javnosti, tako na označbah kot predstavitvah živil, brez kakršnih koli dodatnih stroškov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.